Každý krok OKD musí schválit věřitelé, soud omezil rozhodování mateřské firmy NWR

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 5. 2016 20:53
Možnost mateřské firmy NWR rozhodovat o OKD dnes omezil předběžným opatřením Krajský soud v Ostravě. Černouhelná těžební společnost je v insolvenci, má vysoké dluhy a nemá je z čeho platit. Všechny kroky, které se budou týkat OKD, musí nyní schválit věřitelský výbor. Dokud nebude ustanoven, rozhodující pravomoc bude mít insolvenční soud. Rozhodl o tom samosoudce Petr Kula.
Důl Paskov, ilustrační foto
Důl Paskov, ilustrační foto | Foto: NWR

Ostrava - Krajský soud v Ostravě dnes předběžným opatřením omezil možnost mateřské firmy NWR rozhodovat o OKD. Černouhelná těžební společnost je v insolvenci, má více než 650 věřitelů a dluží přes 17 miliard korun.

Všechny kroky, které se budou týkat OKD, musí nyní schválit věřitelský výbor. Dokud nebude ustanoven, rozhodující pravomoc bude mít insolvenční soud. Rozhodl o tom samosoudce Petr Kula. Dodal, že o ustanovení prozatímního věřitelského výboru rozhodne do několika dnů.

"Krajský soud v Ostravě dnes vyhověl managementu OKD a vydal předběžné opatření, kterým podmínil veškeré kroky NWR vůči OKD souhlasem věřitelského výboru," řekl mluvčí firmy Ivo Čelechovský.

Dodal, že hlavním důvodem žádosti bylo, aby vedení OKD v rámci insolvenčního řízení v maximální míře předešlo pochybnostem o podjatosti vedení těžařské firmy, zajistilo rovný přístup ke všem věřitelům a transparentní nakládání s majetkem OKD. Věřitelé by se podle dosavadních informací měli sejít na začátku srpna.

Čelechovský dodal, že vedení společnosti chce tímto opatřením rovněž zajistit ochranu OKD před nepodloženými dohady o případných transakcích s majetkem OKD. "Na základě verdiktu tak NWR další postup managementu OKD počínaje dnešním dnem už nebude mít možnost změnit," řekl mluvčí.

Obava ze střetu zájmů

Podle soudu má vedení OKD obavu z možného střetu zájmů dlužníka se zájmy osob, které firmu ovládají. "Neboť skupina AHG (majitel společnosti NWR) je současně největším věřitelem dlužníka a současně také vystupuje v pozici subjektu ovládajícího dlužníka," uvedl samosoudce.

Předběžné opatření se podle rozhodnutí soudu týká například případného zastavení těžby, byť částečného, nebo jiného omezení provozu. "Pokračování výrobní činnosti dlužníka je společným zájmem věřitelů," uvedl soudce v usnesení, které je zveřejněné na portálu www.justice.cz. "Pro další průběh insolvenčního řízení je podstatné, aby dlužník při plnění svých povinností komunikoval se správcem takovým způsobem, aby správce byl schopen sestavit kompletní a nezkreslenou zprávu o majetku a hospodaření dlužníka," doplnil Kula.

V insolvenčním návrhu, který uhelná společnost sama na sebe podala, OKD uvedla, že má více než 650 věřitelů a dluží přes 17 miliard korun, které nedokáže splácet. Majetek firmy nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Do insolvenčního řízení už se se svými pohledávkami přihlásilo pět desítek věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.

OKD zůstává v provozu, v dolech se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. OKD má existenční problémy kvůli klesajícím cenám uhlí, podle analytiků ale i kvůli vysokému zadlužení.

 

Právě se děje

Další zprávy