Jak zničit jedovatý alkohol? Stačí se poučit v Rakousku

Tomáš Fránek
18. 9. 2012 6:00
Před 27 roky řešili Rakušané problém s pančovaným alkoholem radikálně
Test na metanol.
Test na metanol. | Foto: Jan Langer

Brno - Pokud někde existuje příklad, ze kterého by si čeští politici měli při řešení problémů se smrtelně nebezpečným alkoholem vzít poučení, tak je to sousední Rakousko.

Před dvaceti sedmi roky totiž v Rakousku vypukla aféra, která je ekonomickým rozsahem (ne už ztrátami na životech a zdravotními problémy) porovnatelná s tou českou.

V roce 1985 testy v rakouských drahých vínech odhalily diethylenglykol, toxickou látku používanou jako rozpouštědlo. Dvacítka podvodníků, která jej do vína přidávala, k tomu měla jediný důvod - zisk.

Nasládlá látka, která byla přirovnávána k nemrznoucí směsi, totiž výrazně zlepšila chuť laciných a kyselých vín. Podvodníci je pak prodávali do celého světa jako drahá přívlastková vína.

Drsný útok na ekonomiku

Pančování vína nevedlo k tak tragickým důsledkům, jako jsou nyní v Česku - množství toxické látky ve vínu nemohlo poškodit játra, ledviny ani mozek.

Dopad takzvané fridexové aféry, jak kauzu hojně a značně nepřesně nazývala média, byl ale velmi drsný na ekonomiku.

Miliony lahví vína byly okamžitě staženy z trhu, rakouští vinaři krachovali ve velkém, vývoz se téměř okamžitě zhroutil. Rakouská vína zmizela z důležitých trhů v Německu. Belgie okamžitě prodej pančovaných vín zakázala.

"Pověst rakouského vinařství byla zcela zničená, následujících pět let bylo katastrofálních. Úplně nevinní výrobci najednou neměli žádný odbyt, export se propadl o skoro 95 procent," vzpomíná předseda Rakouského vinařského svazu Josef Pleil.

Vinaře pak zachránil tvrdý zásah státu. Podvodníci skončili ve vězení a politici, kteří měli vinařství na starosti, odešli ze svých funkcí.

Testovali jsme nakoupený alkohol. Podívejte se:

Rakouská vláda reagovala tak, že vytvořila speciální úřad sledující trh s vínem a přijala nejpřísnější vinařský zákon na světě. Ten vylučuje možnost pančování vína díky důsledným kontrolám a systému značení lahví.

Každá láhev jakostního vína musí být opatřena v řadě za sebou číslovanou páskou. Přísné jsou kontroly původu vína - tedy míst, odkud se víno dostává k zákazníkům.

Mezi nejlepšími na světě

Vinaři to nejdříve brali jako poslední ránu z milosti. Nová pravidla a přísné kontroly považovali za znevýhodnění proti záplavě španělských a italských produktů, které se do Rakouska vozily ve velkém.

Tvrdá opatření se ale vyplatila. Nyní vyváží Rakousko více vína než před rokem 1985, na špatnou pověst se už nevzpomíná. Rakousku tak nyní patří 17. místo na seznamu vinařských zemí podle objemu výroby.

Čeští producenti, obchodníci i stát nyní počítají škody kvůli metanolu v lahvích. Výpadek na daních kvůli zákazu prodeje tvrdého alkoholu by mohl dosáhnout 750 milionů korun měsíčně. Každý den tak stát kvůli zákazu prodeje alkoholu přichází asi o 25 milionů korun na daních.

Výši škod ale zpochybnil ministr zdravotnictví Leoš Heger. "Alkohol je stále veden jako metla lidstva. Jsou tu těžké zdravotní dopady. Ze 16 miliard, které stát vybere na daních, dá 16 miliard na nápravná opatření - pět miliard na likvidaci zdravotních dopadů, zbytek na řešení patologických jevů ať již kriminálních, či nekriminálních," říká.

Podívejte se na etikety lahví, v nichž našli závadný alkohol - možné padělky:

 

Právě se děje

Další zprávy