Jak dopadli ti, kteří hromadně utekli k levné elektřině

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
23. 8. 2013 8:00
S čím můžete počítat při elektronické aukci energií? Nejen pozitiva, ale i negativa.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Hit letošního roku, sdružené nákupy energií pro domácnosti prostřednictvím elektronických aukcí, přinese lidem nakonec mnohem menší úspory, než čekali. Změnou dodavatele navíc mohou přijít o řadu služeb, na které byli zvyklí u svých současných dodavatelů elektřiny a zemního plynu.

Experti z oboru proto  radí: Zvažte, zdali je pro vás pohodlný společný nákup energií natolik lákavý, že převáží vlastní rozhodnutí. Smlouvu s organizátorem aukce si pečlivě přečtěte.

Co je potřeba si uvědomit?

Podle dosavadních zkušeností jednoho z pořadatelů elektronických aukcí, firmy eCentre, se domácnostem doposud podařilo díky aukci uspořit dohromady na plynu a elektřině v průměru 15 až 20 procent. V některých konkrétních případech se tak cena snížila o třetinu, v jiných ale třeba jen o pět procent.

Účastníci elektronických aukcí si musí ale uvědomit, že tato úspora se netýká celkové ceny energií, ale jen části. Ušetřit dvacet procent tedy neznamená o dvacet procent nižší sumu na složence.

"V aukci se soutěží jen komodita, tedy silová elektřina a samotný plyn bez dalších poplatků," vysvětluje marketingová manažerka eCentre Alice Mazurková.

U elektřiny činí cena samotné komodity zhruba čtyřicet procent celkové ceny. V případě plynu je to asi osmdesát procent. Zbytek pak tvoří cena, která je regulována státem.

"U domácnosti, která elektřinou neohřívá vodu a netopí, může například dvacetiprocentní úspora na silové elektřině znamenat nižší cenu na složence o zhruba osm procent. Pokud by zákazník vysoutěžil třeba třicetiprocentní slevu na plynu, ušetří ve finále dvacet procent," vysvětluje jednatelka společnosti SrovnejEnergie.cz Kateřina Vaňková.

Za odstoupení od smlouvy pokuta

Dalším problematickým bodem, který může zákazníka později překvapit, je podmínka pořadatele aukce, uzavřít smlouvu s novým dodavatelem v případě, že bude aukcí vysoutěžena jakákoli, byť minimální sleva oproti původnímu dodavateli. Smlouvu musí tedy odběratel podepsat, i když na komoditě uspoří třeba jen jedno procento.

Smlouva s novým dodavatelem se uzavírá na období dvou let s tím, že vysoutěžená cena je na tuto dobu zafixována. Odběratel se tak nemusí obávat plošného zdražení. Nemůže ale těžit z poklesu cen energií.

Pokud odmítne za takovýchto okolností smlouvu s novým dodavatelem uzavřít, hrozí mu podle podmínek pořadatele elektronické aukce pokuta, která představuje zhruba devět procent z celkové ceny za objednané množství energií.

"Stalo se nám i to, že zákazník raději zaplatil sankční poplatek a realizoval změnu dodavatele na vlastní pěst," uvádí příklad Kateřina Vaňková ze serveru SrovnejEnergie.cz.

Bez zázemí

Dalším negativem, na které mohou účastníci elektronických aukcí energie narazit je absence širokého zákaznického servisu, na který byli třeba zvyklí od svého původního dodavatele.

„Aby mohli jít s cenou co nejníže, musí tito dodavatelé ušetřit právě na službách pro zákazníky," vysvětluje mluvčí energetické společnosti E.ON Vladimír Vácha.

„Účastníci aukce neznají dopředu vítěze. Tedy ani jeho solidnost, obchodní podmínky nebo zázemí. Mohou být nakonec dost překvapeni," upozorňuje analytik společnosti ENA Michal Eisner.

Energetické firmy proto volají po tom, aby při elektronických aukcích byla vzata v potaz i jiná kritéria než je samotná cena.

Starosta nepomůže

Iluzi, že spotřebitelé nemohou při výběru narazit na potíže s dodavatelem, může vytvářet záštita starostů obcí a městských částí nad aukcí. "To je častým důvodem toho, že se lidé do aukce přihlásí a ani si její podmínky řádně nezjistí," říká Vaňková.

Obce a městské části ale nejsou pořadateli aukce, případné stížnosti na dodávky proto nebudou schopny vyřešit.

"V okamžiku, kdy se začnou občané nespokojení s novým dodavatelem obracet na obce, vyjde najevo, že pořádání aukcí na dodavatele čehokoliv není bezriziková záležitost, jíž by se měly obce zabývat," předpokládá mluvčí E.ONu Vácha.

Cena se sníží plošně pro všechny

Pro řadu domácností, které již nakoupily energie v elektronické aukci a od nového roku očekávají levnější dodávky, může být překvapením také to, že na cenících všech ostatních dodavatelů uvidí podobné ceny, jako na svém novém vyúčtování.

Sleva se totiž vztahuje k jejich původním smlouvám a nebere v potaz možný pohyb cen energií v příštím roce.

„Pro tento rok se tedy může úspora jevit jako solidní, zvláště u odběratelů, kteří dosud neměnili dodavatele. Příští rok už ale mohou být na trhu lepší nabídky. Ty se ale těchto zákazníků týkat nebudou, vzhledem k podpisu smlouvy na dobu určitou," upozorňuje analytik Eisner.

V souvislosti s vývojem na trhu se dá předpokládat, že se cena silové elektřiny v příštím roce sníží. To již potvrdil například energetický gigant ČEZ, který pro příští rok oznámil snížení cen o 10 procent. Stejné slevy by se měla podle Energetického regulačního úřadu dočkat i regulovaná část.

Podobně na tom bude i plyn, jehož regulovaná cena klesne o pět procent. Nedá se ani vyloučit, že se sníží i cena za samotnou komoditu.

„Pokud tedy vezmeme v úvahu možné změny cen v příštím roce, bude individuální smlouva často i výhodnější," předpokládá Kateřina Vaňková ze SrovnejEnergie.cz. Těm, kteří chtějí jít do aukce nebo sami změnit dodavatele proto radí, aby smlouvu podepsali jen s úsporou vyšší než 10 procent.

Přišly na to Říčany

Průkopníky elektronických aukcí energií byly v uplynulých letech města či obce a jejich instituce. Pro podobné nákupy energií pro domácnosti se jako první na základě zkušeností s aukcí rozhodly Říčany.

"Při pohledu na to, jak se ceny propadají, jeden z říčanských radních Vladimír Polánský litoval, že je škoda, že se nemůže připojit i se svým domkem. A co tomu brání? zeptal jsem se," popsal v březnu online deníku Aktuálně.cz zrod nápadu starosta Říčan Vladimír Kořen.

V aukci se nakonec podařilo na silové elektřině pro příští rok uspořit v průměru 16,5 procenta. Na plynu pak 30 procent z ceny samotné komodity.

Od té doby se elektronické aukce pro domácnosti uskutečnily v 22 lokalitách. Dalších 61 aukcí se plánuje.

 

Právě se děje

Další zprávy