Hamé dostane odškodnění od ruské firmy. Za napodobování

ČTK ČTK
5. 4. 2013 12:54
Rusko je pro zlínskou potravinářskou firmu velmi důležitý trh
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: www.hame.cz

Zlín - Ruská firma Ruzkom musí potravinářské společnosti Hamé zaplatit v přepočtu asi 5,2 milionu korun za napodobování loga a designu výrobků Hamé. Rozhodl o tom ruský soud a rozsudek je pravomocný, sdělil mluvčí Hamé Petr Kopáček. Soudní spor trval několik let.

"Rusko je pro nás mimořádně důležitý trh, představuje více než desetinu z našich celkových tržeb a na tamním trhu se nám daří rok od roku lépe," uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Firma Ruzkom podle Hamé dosud nerespektovala soudní rozhodnutí a odškodné neuhradila. Částku za poškození práv, značky a obchodních zájmů společnosti nyní vymáhá soudní exekutor.

Společnost na ruském trhu působí od poloviny 90. let minulého století. V roce 2004 zde otevřela nový výrobní závod ve městě Vladimiru, asi 200 kilometrů od Moskvy. Vyrábí se zde paštiky, kečupy a kojenecké masozeleninové výživy, které Hamé distribuuje nejen na ruském trhu, ale i do dalších rusky mluvících zemí.

Loni dosáhlo Hamé v Rusku tržeb více než 517 milionů korun, což znamenalo meziroční nárůst 22 procent.

Společnosti loni meziročně vzrostly tržby o 10,5 procenta na 5,8 miliardy korun. Zatímco v České republice klesly o pět procent, zahraničním dceřiným společnostem se tržby zvýšily o desítky procent. Nejvýraznější nárůst vykázalo Rumunsko.

Výroba skupiny Hamé je soustředěna do sedmi výrobních závodů v Česku a do jednoho v Rusku a v Rumunsku. Loni zaměstnávala skupina v průměru 2379 lidí, zhruba o pět desítek méně než v roce 2011. Hamé od roku 2008 vlastní islandská společnost Nordic Partners.

 

 

Právě se děje

Další zprávy