Za nákup firem se loni v Česku utratilo 212 miliard korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 3. 2014 12:55
Český trh fúzí a akvizic dosáhl nejlepšího výsledku od roku 2007. Češi byli nejaktivnějšími investory v regionu střední a jihovýchodní Evropy.
Foto: Reuters

Praha - Počet nákupů a prodejů firem vzrostl loni v Česku o 50 procent na 233. Odhadovaný objem transakcí uskutečněných na českém trhu fúzí a akvizic meziročně vzrostl o 21 procent na 10,63 miliardy USD (zhruba 212 miliard korun).

Český trh fúzí a akvizic tak dosáhl nejlepšího výsledku od roku 2007 a Češi byli nejaktivnějšími investory v regionu střední a jihovýchodní Evropy. Vyplývá to z každoročního žebříčku fúzí a akvizic, který sestavuje poradenská společnost EY.

Nárůst objemu transakcí způsobily především dva velké obchody uzavřené loni společnostmi Telefónica Czech Republic a Net4Gas. Tyto dvě transakce tvořily 51 procent hodnoty všech obchodů v roce 2013 a byly zároveň největšími transakcemi v regionu.

Česká republika předstihla Polsko i Turecko a obsadila tak podle odhadované hodnoty uskutečněných a odhadovaných transakcí první místo ve střední a jihovýchodní Evropě. V počtu transakcí Česku patří čtvrté místo za Tureckem, Bulharskem a Polskem. Nejatraktivnějšími sektory z pohledu investorů v ČR byly nemovitosti, služby a výroba.

"Nejčerstvější žebříček lze určitě hodnotit jako úspěch ČR a českých investorů, protože Polsko i Turecko jsou řádově větší ekonomiky. Výsledky co do odhadovaného objemu transakcí představují pro Česko třetí rok růstu. Převážná většina transakcí jsou tzv. sekundární prodeje, které reflektují strategické změny v rozložení sil větších hráčů v konkrétním odvětví a regionu," uvedla partnerka EY pro fúze a akvizice Petra Wendelová.

Nejvíce transakcí na nemovitostním trhu

V roce 2013 pokračoval trend z předcházejících let, kdy nadpoloviční většina transakcí byla ryze tuzemská. V roce 2013 jich bylo 56 procent, o rok dříve 60 procent.

"ČR profituje z dlouhodobého působení etablovaných investičních skupin, jako je PPF, EPH, KKCG nebo Penta. Díky nim je český trh stále v pohybu i v dobách, kdy jsou zahraniční investoři spíše zdrženliví. Pět z deseti největších transakcí realizovaly právě tyto skupiny, které se nyní více orientovaly na český trh," uvedl výkonný ředitel transakčního poradenství EY v ČR Petr Kříž.

Podíl akvizic, které tuzemští investoři uskutečnili v zahraničí, vzrostl z předloňských 14 procent na 18 procent. Šlo především o akvizice v sousedních zemích, na Slovensku (devět) či v Německu (pět). Výraznější nárůst byl v Bulharsku, kde počet akvizic provedených českými investory stoupl z jedné na čtyři.

Naproti tomu podíl zahraničních investic v ČR zůstal nezměněn na 26 procentech. Nejvíce jich stejně jako v minulosti bylo z USA (13) a z Německa (11). Významnými hráči byli také investoři ze Švýcarska (šest) a Velké Británie (pět). Zahraniční investoři měli v loňském roce největší zájem o sektor výroby a realit. Podíl strategických investorů klesl z 80 procent na 70 procent.

Nejatraktivnějšími odvětvími mezi investory v roce 2013 byly nemovitosti (41 transakcí), služby (31), výroba (28) či maloobchod a velkoobchod (27). Meziročně byl největší nárůst transakcí zaznamenán v sektoru stavebnictví (ze dvou na sedm), médií a telekomunikací (ze čtyř na 13) a v chemickém průmyslu (ze dvou na šest). Pokles v roce 2013 nastal pouze v sektoru výroby.

 

Právě se děje

Další zprávy