Dvě pětiny kapitálu českých firem ovládají z ciziny

ČTK ČTK
28. 5. 2013 13:05
Největší podíl na základním kapitálu mají po Češích Nizozemci, zjistila analýza
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Zahraniční subjekty nyní ovládají 42 procent z celkového základního kapitálu 2,33 bilionu korun českých firem a mají majetkový podíl v necelé čtvrtině z nich.

Nejčastějšími zahraničními vlastníky tuzemských podniků jsou Rusové, Němci a Ukrajinci. Největší podíl na základním kapitálu mají po Češích Nizozemci.

Vyplývá to z analýzy vlastnické struktury tuzemské podnikatelské sféry, kterou dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Domácí subjekty tak ovládají 58 procent základního kapitálu v českých společnostech a mají majetkový podíl v 77 procentech z nich. Zahraniční vlastníci kontrolují 23 procent firem.

"Tato čísla poukazují na skutečnost, kdy zahraniční vlastníci volí investice do menšího množství větších firem, do nichž investují značné množství peněz," komentovala výsledky studie analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Z daňových rájů je kontrolováno 416 miliard základního kapitálu českých firem, což je 42,5 procenta z celkového zahraničního kapitálu.

Mezi zahraničními vlastníky s výraznou převahou dominuje nizozemský kapitál. Majitelé firem se sídlem v Nizozemsku kontrolují více než čtvrtinu, respektive 250 miliard korun z celkové hodnoty základního kapitálu v českých firmách, který je ovládán zahraničními subjekty. S výrazným odstupem následuje rakouský (11,2 procenta), německý (10,2 procenta) a kyperský (5,9 procenta) kapitál.

"To naznačuje, že Nizozemsko a Kypr jsou stále velmi vyhledávané destinace k optimalizaci daňové povinnosti. Vlastníci z Německa a Rakouska potvrzují významné ekonomické propojení jak pro export a import, tak vzájemné vlastnické vazby," upozornila Štěpánová.

Vlastníci se sídlem v Rusku mají podíl v 18,9 procenta z celkového počtu firem, které jsou kontrolovány zahraničními subjekty. Následují majitelé z Německa (11,4 procenta), Ukrajiny (10,7 procenta) a Slovenska (9,2 procenta).

"Historická propojenost a geografická výhodnost ČR jsou pro ruské podnikatele značné, a tak jejich zájem o český byznys stále roste z roku na rok. Také němečtí, ukrajinští či slovenští podnikatelé shledávají české prostředí jako atraktivní a jejich zájem se kontinuálně zvyšuje," uzavřela Štěpánová.

 

Právě se děje

Další zprávy