Druhý pilíř důchodů skončí od roku 2016, plánuje ministryně

ČTK ČTK
30. 1. 2014 18:14
Novou důchodovou reformu navrhne tým složený z expertů i politiků různých stran

Praha - Lidé si zřejmě za dva roky už nebudou moci spořit na důchod v takzvaném druhém pilíři. Od ledna 2016 by totiž nemělo být možné posílat část sociálních odvodů do spoření u fondů. Novinářům to dnes po svém nástupu do funkce řekla nová ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

Podle ní novou důchodovou reformu navrhne tým, v němž by měli být koaliční i opoziční politici, demografové a ekonomové. Spoření ve druhém pilíři mělo na konci loňského roku 84 000 lidí.

"Domníváme se, že k 1. lednu 2016 by nemělo být umožněno přispívat do druhého pilíře," řekla Marksová. Podle ní by lidé o naspořené peníze přijít neměli. "Náš zájem v žádném případě není tyto lidi poškodit," dodala.

Zájemci mohli od loňského ledna přesměrovat tři procentní body z odvodů do vlastního spoření u fondů, k tomu museli přidat částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Nečasova vláda si od změny do budoucna slibovala zlepšení kondice veřejného důchodového systému a jeho udržitelnost, léta je totiž v dluzích.

Sloučíme to s připojištěním

Podle expremiéra Petra Nečase (ODS) za malým zájmem o tento druh zabezpečení byla právě negativní kampaň sociálních demokratů. Ti od počátku avizovali, že pokud budou po volbách ve vládě, druhý pilíř zruší. Koalice se k tomu teď zavázala i ve své smlouvě. V ní uvedla, že druhý pilíř sloučí se třetím, tedy s dobrovolným penzijním spořením.

Podle Marksové na nové reformě bude pracovat skupina expertů, v níž mají být politici koalice i opozice, demografové, ekonomové, sociologové, odboráři i zaměstnavatelé. Zohlednit by měli stárnutí společnosti, rostoucí počet seniorů i úbytek dětí. "Měli by spočítat, jak si můžeme dovolit dále platit penze z veřejného pojištění (důchodového systému)," uvedla Marksová.

Podle koaliční dohody má tým připravit "úpravy zdanění práce a důchodového systému", které by platily od roku 2017. Zahrnovat mají třeba stanovení maximální věkové hranice pro odchod do penze či posílení zásluhovosti při výpočtu důchodu či "narovnání transferu mezi rodinou a společností". Lidovci už dřív mluvili o tom, že by se v penzi měl zohlednit počet vychovaných dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy