Daň z převodu nemovitostí se nezmění, rozhodl Senát

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
12. 9. 2013 11:30
Podle návrhu měl daň nově platit kupující, rušila se nutnost znaleckého posudku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Murom a.s.

Praha - Senátoři ve čtvrtek poměrně překvapivě zamítli nový zákon o dani z nabytí nemovitostí, podle něhož měl dosavadní daň z převodu nově platit výhradně kupující místo prodávajícího. Dosud kupující za odvod daně pouze ručí, pokud ji nezaplatí prodávající.

Zákon z dílny exministra Miroslava Kalouska sice navrhla ještě koaliční vláda ODS, TOP 09 a LIDEM, podporoval jej ale i současný nestranický ministr v demisi Jan Fischer. Oproti balíčku daňových změn, který například zaváděl osvobození dividend od daně z příjmů, nevzbuzovaly změny týkající se převodu nemovitostí výraznější kontroverze.

Poslanci schválili zákon až na druhý pokus těsně před rozpuštěním sněmovny, doporučil jej i senátní výbor pro hospodářství. Levicí ovládaný Senát se ale nakonec přiklonil k názoru ústavně právního výboru, který doporučil zákon zamítnout. Výbor odmítl změnu plátce daně kvůli tomu, že by to znamenalo neúměrnou zátěž pro ty, kdo si dům či byt chtějí pořídit s pomocí hypotéky.

Znalecký posudek zůstává

Zamítnutý zákon měl také zrušit nutnost pořizování znaleckého posudku ceny u staveb pro bydlení a rekreační účely. Finanční úřad by nově vyměřil poplatníkovi daň ve výši tří čtvrtin ceny místně obvyklé. Plátce, který by s tím nebyl spokojen, by si mohl nechat znalecký posudek zpracovat a platit daň na jeho základě, pokud by byla pro poplatníka výhodnější. Náklady na pořízení posudku se navíc měly nově odečítat ze základu daně.

Zamítnutý zákon počítal také s tím, že kupující bude od daně osvobozen při koupi prvního bytu nebo domu. Sazba daně se měnit neměla - od letoška je čtyřprocentní, o procentní bod vyšší než v minulosti.

Pozor na nový občanský zákoník

Exministr financí Miroslav Kalousek navrhl účinnost zákona od roku 2014, tak aby začal platit společně s novým občanským zákoníkem. Kvůli tomu obsahuje zamítnutý zákon o nabytí nemovitostí některé části navazující právě na nový zákoník, což bude muset vláda vedená Jiřím Rusnokem zřejmě řešit zákonným opatřením. To vládě ve čtvrtek navrhl i senátor ČSSD Jiří Dienstbier.

Pro přijetí zákona hlasovalo jen 20 z 69 přítomných senátorů, proti byli sociální demokraté, zemanovci a komunisté. Znamená to definitivní konec legislativní cesty Kalouskova návrhu, protože rozpuštěná sněmovna už nemůže senátory přehlasovat.

Ministr financí Jan Fischer senátory varoval, že nepřijetí zákona ochudí státní rozpočet v příštím roce o čtyři až sedm miliard korun.Sazbu daně sice zákon nemění, ale výpadek by byl dán tím, že nebyl přijat nový způsob výběru daně nebo způsob ocenění nemovitostí.

Ministerstvo financí si od změny plátce slibovalo mimo jiné vyšší účinnost při výběru daně a její snazší vymahatelnost. „Změna odstraňuje nekomfortní a v řadě případů nebezpečné ručení," uvedl Kalousek už dříve ve sněmovně, kde jeho argumenty podpořil i Fischer.

"Stát si vlastně tuto změnu prosazuje, protože je to pro něj jakoby pohodlnější. Vlastně chce mít lepší podmínky než soukromé osoby z hlediska vymahatelnosti svých pohledávek a neměl by být takto jednostranně upřednostňován," namítá ale senátor ČSSD Jiří Dienstbier.
 
Stát loni vybral na dani z převodu 7,7 miliardy korun, o rok dřív to bylo asi o 300 milionů korun méně.



 

Právě se děje

Další zprávy