Čtvrtý mobilní operátor nebude. Aukce kmitočtů zrušena

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
8. 3. 2013 13:20
Vedle trojice dosavadních operátorů chtěla kmitočty získat také PPF
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Český telekomunikační úřad zastavil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Aukce měla vést k rozdělení kmitočtů na rychlé mobilní sítě a umožnit fungování nového, levnějšího mobilního operátora v Česku.

Důvodem jsou příliš vysoké nabídky operátorů, které se vyšplhaly z celkové vyvolávací ceny 7,4 miliardy korun na více než 20 miliard korun a stále rostou.

Výše nabídek tak už není ekonomicky reálná a znamenala by nasazení vysokých cen služeb a zpoždění při budování mobilních sítí. Úřad to oznámil v tiskové zprávě.

Podle předsedy ČTÚ Pavla Dvořáka úřad již při vyhlášení podmínek zdůrazňoval, že hlavní motivací aukce je rychlá dostupnost 4G sítí a nikoli zisk státu.

"Bohužel, realita je taková, že za těchto podmínek by nikdo z nových držitelů kmitočtů nebyl schopen novou technologii řádně nasadit. Je potřeba si uvědomit, že stát by sice vydělal, ale v konečném důsledku by na to doplatil koncový zákazník," dodal.

Operátoři zastavení aukce analyzují, reagovala pouze PPF. "Respektujeme rozhodnutí ČTÚ aukci zrušit a věříme, že v co nejkratším možném termínu bude vyhlášena nová aukce. Jedině vstup nového operátora totiž zvýší konkurenci na trhu telekomunikačních služeb a přinese snížení cen pro koncové uživatele. PPF je stále přesvědčena, že aukci lze nastavit tak, aby jejím výsledkem byl vstup nového operátora na trh," uvedla Jitka Tkadlecová z tiskového oddělení PPF.

Úřad se podle Dvořáka při přípravě podmínek aukce řídil podle parametrů z obdobných aukcí v Evropě. I ty se ale mnohdy protáhly a ceny se vyšplhaly na několikanásobek očekávaných částek. Operátoři pak měli problémy s financováním nákupu frekvencí. Jedním z posledních příkladů je Nizozemsko. Podobné výsledky přitom ostře kritizovala Evropská komise.

Zkusíme to znovu a lépe

ČTÚ chce kmitočty pro rychlé mobilní sítě vydražit znovu za upravených podmínek a předpokládá podobnou vyvolávací cenu. V současné době reviduje podmínky výběrového řízení.

"Ministerstvo financí si vyžádá od ČTÚ informace o harmonogramu příští aukce," reagoval Jakub Haas z ministerstva financí, které s výnosem aukce počítalo jako příjmem státního rozpočtu.

Podle zdroje seznámeného s děním kolem aukce nereálné zvyšování ceny umožnily chybně nastavené podmínky, které mimo jiné neobsahovaly sankce za případné stažení nejvyšší nabídky. Současní operátoři tak prý mohli neustálým přihazováním bránit, aby část potřebných kmitočtů získala PPF.

V upravených podmínkách by se tak podle něj měla objevit penalizace za stažení příhozů, jiné nastavení jejich výše a hovoří se i o možnosti takzvané předaukce, ve které by se o část potřebných kmitočtů mohli ucházet jen noví zájemci o vstup na trh, jako to bylo například v Nizozemsku.

Do výběrového řízení se přihlásili současní operátoři Telefónica, T-Mobile a Vodafone a také společnost PPF Mobile Services, která se chce stát čtvrtým mobilním operátorem.

Samotná aukce začala v listopadu, kdy zájemci začali přihazovat na frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz rozdělené do 40 bloků. V nejdražším pásmu 800 MHz, které je vhodné pro pokrytí velkého území, je přitom místo pouze pro tři uchazeče.

Mobilní síť LTE umožní reálnou rychlost připojení k internetu kolem 150 Mbit/s, což je zhruba pětinásobek proti současné technologii 3G.

 

Právě se děje

Další zprávy