ČSOB klesl čistý zisk, odepsala řecké dluhopisy

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
9. 2. 2012 11:27
Banka je s výsledkem minulého roku spokojená, obchody se jí dařily
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Skupina ČSOB loni vykázala čistý zisk 11,17 miliardy korun. To je o 17 procent méně než v roce 2010.

Za poklesem stojí jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů v držení banky, které ubralo z čistého zisku 2,5 miliardy korun.

ČSOB nemá žádné irské ani portugalské dluhopisy. Účetní hodnota italských dluhopisů v držení ČSOB je 0,94 miliardy Kč a u španělských dluhopisů je to 0,61 miliardy Kč. "Účetní hodnota těchto dluhopisů je blízká skutečné hodnotě," uvedla banka.

Naopak růst ČSOB zaznamenala ve svých obchodních aktivitách.

Úvěrové portfolio rostlo v šesti po sobě jdoucích čtvrtletích a dosáhlo 441,1 miliardy korun (meziročně +10 %) se zrychlením v druhé polovině roku, a to hlavně díky korporátním úvěrům (meziročně +25 %) a hypotékám (meziročně +13 % na 163,1 miliardy korun). Klesl naopak objem spotřebitelských úvěrů.

"Rok 2011 byl pro nás po obchodní stránce velice úspěšný. Naše úvěrové portfolio rostlo dvouciferným tempem i přes to, že jsme stejně jako v předchozích letech byli při poskytování úvěrů tradičně obezřetní," uvedl člen představenstva ČSOB Petr Knapp.

Objem vkladů se vyšplhal na 611,6 miliardy korun (meziročně +3 %). Čistý úrokový výnos narostl loni ČSOB meziročně o dvě procenta na 24,8 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí naopak klesly o jedno procento na 5,4 miliardy korun.

Podíl úvěrů, které jsou více než 90 dnů po splatnosti, klesl na konci roku 2011 na 3,88 procenta z celkového objemu úvěrů. Konsolidovaná kapitálová přiměřenost skupiny představovala 15,6 procenta, ukazatel Tier 1 pak 11,7 procenta.

Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, penzijní fond Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

 

Právě se děje

Další zprávy