Čínští investoři tu kupují jako v supermarketu, říká ekonom

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 5. 9. 2015 13:38
Kromě Slavie bude mít čínská CEFC podíl také v Pivovarech Lobkowicz, agentuře Médea Group, vydavatelství Empresa Média a aerolinkách Travel Service.
Prezident CEFC Čchan Čchao-tuo s českým prezidentem Milošem Zemanem při setkání na Pražském hradě, 4. prosince 2014.
Prezident CEFC Čchan Čchao-tuo s českým prezidentem Milošem Zemanem při setkání na Pražském hradě, 4. prosince 2014. | Foto: ČTK

Šanghaj/Praha - Pouhý den poté, co čínská společnost CEFC oznámila, že koupila šedesátiprocentní podíl v pražském fotbalovém klubu Slavia přišla zpráva o jejích dalších masivních investicích na českém trhu.

CEFC se nově stává strategickým partnerem firem Médea Group a vydavatelství Empresa Media. Podpisu smluv se v sobotu v Šanghaji zúčastnil prezident Miloš Zeman, který je na oficiální návštěvě Číny.

Čerstvě uzavřené partnerství přinese CEFC minoritní podíl v obou společnostech. Empresa je mimo jiné vlastníkem TV Barrandov a vydává například časopisy Týden nebo Instinkt.

Čínská společnost má být strategickým a finančním partnerem obou firem. Dosavadní jediný majitel Médea Group a Empresa Media, Jaromír Soukup, bude řídit obchodní, mediální a provozní aktivity.

"CEFC je zcela mimořádně silným finančním a strategickým partnerem a partnerství s ním umožní další rozvoj naší mediální skupiny," řekl k transakci předseda Soukup. Tržby obou společností loni dosáhly 4,8 milionu korun.

Krom toho podepsala čínská korporace smlouvu, která jí a jejím partnerům zajistí majoritní podíl, celkem 79,4 procenta akcií, ve společnosti Pivovary Lobkowicz Group. Za tento podíl zapatí CEFC 1,9 miliardy korun. Sumu musí kupec zaplatit do 14. září.

Oficiálně se novým majitelem 79,4 procenta pivovarů stane nově založená společnost Lapasan, CEFC v ní však má podíl 70 procent. Dvacet procent firmy Lapasan vlastní J&T Private Equity Group, zbylých deset procent pak generální ředitel a spolumajitel Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil.

"Naší hlavní prioritou je výroba poctivého řemeslného piva, které u našich zákazníků sklízí stále větší úspěch. Zapojením investiční skupiny CEFC se nám navíc otevírají nové možnosti výrazného posílení na asijských trzích," okomentoval transakci Radil, který má od čínské firmy předkupní právo na dalších 10 procent pivovarů.

Téměř poloviční podíl v Travel Service

Tím ale investice čínského gigantu v Česku nekončí. Společnost CEFC, která má skoro 22 tisíc zaměstnanců, dnes v Šanghaji podepsala také dohodu o strategickém partnerství s českou leteckou společností Travel Service.

Postupně v ní převezme podíl až 49,92 procenta. Základní jmění firmy Travel Service se pak zvýší nejméně o jednu miliardu korun.

Vstup CEFC se má podle uzavřené dohody odehrát ve třech krocích. Nejprve získá čínská firma 10 procent, potom zbylých 39,92 procenta akcií. V posledním třetím kroku pak dojde ke zvýšení základního jmění Travel Service.

"V kontextu s otevřením přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem a dalším naším plánovaným projektem s významnou čínskou leteckou společností chceme z pražského letiště vytvořit pro turisty a investory z Číny a Asie bránu do regionu,“ uvedl prezident CEFC Chan Chauto. Dodal, že Prahu si společnost CEFC vybrala jako sídlo svých evropských aktivit.

Nepřijdou - li další firmy, dopad na ekonomiku nebude velký

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) uzavřené dohody vítá. Analytici očekávají příchod dalších čínských investorů.

"Čínská CEFC investuje v Česku, jako kdyby vyrazila na víkendový nákup do obchodního centra. Vzhledem k tomu, že nejde o investice na zelené louce, tj. investice do nových výrobních kapacit, nebude jejich krátkodobý a střednědobý dopad na českou ekonomiku nijak patrný. Pokud se ovšem nerozhodne pro výrazné navýšení kapitálu svých nových akvizic v ČR," řekl ČTK analytik poradenské firmy Deloitte David Marek.

Investice CEFC a Bank of China jsou podle něj předzvěstí příchodu čínského kapitálu do ČR. Mnohé další čínské firmy mohou následovat, zejména do oblastí jako zpracovatelský průmysl a finanční sektor.

Čínské firmy přitom v Česku zatím moc neinvestovaly, dosud vytvořily něco přes 1000 pracovních míst. K největší investicím zatím patřily továrna výrobce LCD televizorů Changhong Europe Electric u Nymburka nebo závod státní společnosti Shanghai Maling na výrobu konzervovaného masa na Teplicku.

 

Právě se děje

Další zprávy