ČEZ si může Babišův návrh dovolit, říkají analytici

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
24. 3. 2014 15:27
Premiér Bohuslav Sobotka dodává, že politika výplaty dividend společnosti ČEZ musí být posouzena i ve vztahu k dostavbě Temelína.
Rozhodovat budou i další plány s Temelínem.
Rozhodovat budou i další plány s Temelínem. | Foto: Reuters

Praha - Akcie společnosti ČEZ od rána výrazně posilují. Reagují tak na návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby ČEZ vyplatil celý loňský zisk akcionářům. Čistý zisk ČEZ loni činil 35,2 miliardy korun. Stát, který ve firmě vlastní 70procentní podíl, by tak získal zhruba 25 miliard korun, o deset miliard více než loni. Dosud ČEZ vyplácel zhruba 50 až 60 procent zisku. Akcie ČEZ posilují o více jak pět procent na zhruba 570 korun.

Tomáš Sýkora z Patria Direct zprávu o výplatě dividend považuje pro krátkodobé obchodování s akciemi ČEZ za pozitivní. ČEZ k 31. prosinci 2013 držel zhruba 25 miliard korun v hotovosti, zadržené zisky z minulých let dosahují 209 miliard korun a čistý dluh 157 miliard korun, dodal. S přihlédnutím k nedávno sníženému plánu budoucích investic se Sýkora domnívá, že si ČEZ může výplatu až 100 procent loňských zisků dovolit.

Pokud Babiš pro svůj záměr získá v koalici podporu, vláda následně nebude mít problém si toto odhlasovat na valné hromadě, doplnil Sýkora. "Návrh na výši dividendy přišel v loňském roce 22. dubna a valná hromada se konala 19. června. Obdobné termíny tak očekáváme i v letošním roce," dodal.

Také podle analytika Fio banky Jana Rašky by stát na valné hromadě měl teoreticky mít sílu vyšší dividendu prosadit. Takto vysokou dividendu Raška vnímá pozitivně pro akcionáře společnosti.

Tichá rezerva

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek uvedl, že částka deset miliard korun představuje skoro procento celkových ročních výdajů státního rozpočtu, a určitě tedy není bezvýznamná. Významnost Babišova kroku ale spočívá navíc ve změně přístupu k hromadění hotovosti ve firmách se státní účastí, míní Sobíšek.

Stát tak podle něj rozpouští jednu z tichých rezerv pro své budoucí hospodaření a bude velmi podstatné, jak se tato rezerva použije. "Dojde-li ke snížení schodku státního rozpočtu, budu přístup považovat za správný. Použije-li se výnos k lepení bezedných děr zdravotního či penzijního systému, můžeme se začít připravovat na těžké časy," naznačil Sobíšek.

David Marek z Patria Finance upozornil na to, že stát, jako majoritní vlastník, by v případě dividendové politiky společnosti ČEZ měl brát v potaz také budoucí investice této společnosti, které mohou být finančně velmi náročné. Rozdělování zisku firmy ČEZ by tedy ideálně mělo být v souladu s investičními záměry vyplývajícími ze státní energetické koncepce. Na schválení její aktualizace se ale stále ještě čeká, dodal Marek.

Sobotka: Rozhodovat bude i Temelín

Premiér Bohuslav Sobotka k Babišově návrhu uvedl, že politika výplaty dividend společnosti ČEZ musí být posouzena ve vztahu k investicím ČEZ, tedy i dostavbě Temelína. "Budeme o tom ještě v koalici jednat, a to i v souvislosti s tím, jaké investiční aktivity ČEZ plánuje. A tou největší je přirozeně dostavba Temelína. Ale dividendová politika v jednom roce není něco, co může znemožnit dostavbu Temelína," uvedl Sobotka.

Babiš na tiskové konferenci řekl, že peníze jsou potřeba kvůli rostoucím požadavkům ministrů na státní rozpočet. "Vidím zde prostor a vůbec to neohrozí nějaké zdraví ČEZ, spíše naopak," uvedl. Upozornil, že svým návrhem díky růstu akcií zvýšil tržní hodnotu ČEZ o 12 miliard korun.

Premiér dodal, že dříve se dividendy ČEZ nevyužívaly ve státním rozpočtu, ale putovaly na speciální privatizační účty. Tuto praxi zrušil až bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy