ČEZ chce po kalamitě víc investovat do odolného vedení

Karel Toman
21. 1. 2010 13:55
Energetici chtějí zvětšit ochranná pásma vedení a pověsit odolnější kabely
"Tady spadl jeden blbý drát od telefonu," vysvětlil tenhle technik od O2 u silnice na vrchu Soláň v nadmořské výšce přes 700 metrů. "To v Hlušové v Halenkově to bylo hotové maso uzeniny. Stromy tam popadaly přímo na vysoké napětí."
"Tady spadl jeden blbý drát od telefonu," vysvětlil tenhle technik od O2 u silnice na vrchu Soláň v nadmořské výšce přes 700 metrů. "To v Hlušové v Halenkově to bylo hotové maso uzeniny. Stromy tam popadaly přímo na vysoké napětí." | Foto: Karel Toman

Vsetínsko - Dodavatel elektřiny ČEZ jde po sněhové kalamitě do sebe. Po kritice, která se na jeho hlavu snesla od starostů třiceti obcí z Valašska, slibuje nápravu. Starostové distributorovi vytýkali, že se o elektrické vedení špatně stará a neprořezává stromy v jeho ochranných pásmech. Výpadky proudu jsou pak v horách častější a delší, než je nutné.

"O vedení řádně pečujeme v mezích zákona. Přesto jsme si vědomi toho, že změna počasí v posledních letech vyžaduje naši adekvátní reakci," sdělil mluvčí ČEZu Martin Sobotka.

Opakování situace z loňského října, kdy na Valašsku zůstávaly firmy, obce a samoty po přívalech těžkého sněhu bez proudu i déle než týden, sice nikdy úplně vyloučit nelze, ČEZ ale slibuje vyjít žádostem starostů aspoň zčásti vstříc.

O tom, jak starostové "grilovali" šéfa bezpečnosti ČEZu, si přečtěte zde:

"Beskydy mají své výjimečné problémy," vysvětluje mluvčí ČEZu Martin Sobotka, proč jsou na Valašsku výpadky proudu tak časté. „Je zde spousta samot, které jsou zásobované pomocí extrémně dlouhých linek nízkého napětí. Pro ně zákonné ochranné pásmo neexistuje."

Ochranná pásma jsou moc úzká

Dráty vysokého napětí své ochranné pásmo mají, není ale větší než výška okolních stromů, které tedy mohou na dráty spadnout. Lesy v Beskydech jsou navíc často mladé a hůře odolávají vlivům počasí.

ČEZ se chce proto s obcemi dohodnout, jak problému předcházet. (Text pokračuje pod fotogalerií)

Podívejte, jak lidé na Valašsku prožívali výpadky proudu

"Snažíme se dohodnout s obcemi, že tam, kde les pod vedením patří radnici, uděláme průseky nad rámec zákona. Také uvažujeme o nových investicích, které by mohly zajistit větší odolnost linek," tvrdí mluvčí Sobotka.

Starostové ale také chtějí, aby ČEZ obnovil zrušené obvodové služebny, jejichž pracovníci se starali o údržbu vedení přímo na místě a v případě kalamity a výpadku proudu byli okamžitě schopni zasáhnout. "Domnívám se, že to nakonec může být nejen efektivnější, ale v konečném důsledku i levnější varianta," poznamenala na jednání starostka Vsetína Květoslava Othová.

ČEZ, starostův "přítel na telefonu"

ČEZ to ale odmítá. "Ze vzpomínek montérů víme, jak neefektivní to bylo," oponuje mluvčí starostům. Dřív podle něj místní montéři opravovali nejdřív poshazované dráty k samotám a  až pak hledali chyby na vysokém napětí. Teď to podle Sobotky dělá ČEZ opačně.

"Starosta tak dnes trpí pocitem, že ví o poruše, lidé si mu na ni stěžují a nikdo s tím nic nedělá, protože montéři lítají kdesi bůhvíproč po lese nad městem," hájí ČEZ Sobotka.

I tady si ale ČEZ podle svých slov uvědomujeme „jistou nutnost vstřícnosti". "Přemýšlíme, jak poskytnout starostům informace, aby věděli, kde jsou potíže, proč technici jezdí po lese a nechávají dráty u školy ležet. Na všem pracujeme, zvažujeme například cosi jako 'přítel na telefonu'," uzavírá Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy