České vysílání BBC dostalo pokutu. Za hudbu

ČTK ČTK
2. 9. 2014 18:21
Rozhlasová stanice se provinila tím, že do vysílání vkládala hudbu v rozporu s licenčními podmínkami, odůvodnil sankci 200 tisíc korun předseda Rada pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Český rozhlas

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) uložila pokutu 200 tisíc korun společnosti BBC Radiocom, která provozuje vysílání české BBC.

"Rozhlasová stanice se provinila tím, že do vysílání vkládala hudbu v rozporu s licenčními podmínkami," řekl předseda rady Ivan Krejčí. Pro BBC Radiocom, která patří do mediální skupiny Lagardere, je to již druhá pokuta za porušení licenčních podmínek.

"Tato pokuta je za vkládání hudby, které rovněž znamenalo porušení licenčních podmínek. Výše pokuty je dvě stě tisíc," řekl Krejčí.

Rada s provozovatelem stanice v tomto případě zahájila správní řízení loni v říjnu. Tehdy upozornila na to, že z licenčních podmínek vyplývá, že v dopoledním a odpoledním bloku stanice může vysílat pouze zpravodajství, publicistiku, vzdělávání, sport či zábavu. Firma Lagardere Active ČR se tehdy bránila tím, že hudbu považuje za součást zpravodajských a informačních rádií, a nevidí proto důvod, proč by nemohla být i na BBC.

Pro rozhlasovou společnost je to letos již druhá pokuta za porušení licenčních podmínek. V prvním případě rada uložila stotisícikorunovou sankci za to, že rozhlasová stanice BBC přestala do programu zařazovat bloky dodávané Českým rozhlasem. Stížnost společnosti proti této pokutě následně zamítl Městský soud v Praze, firma proto podala takzvanou kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

"Pokud by čistě teoreticky odvolací soud potvrdil verdikt Městského soudu, což si nemyslíme, budeme hledat takový model vysílání, který by vyhověl podmínce a zajistil možnost komercializace," uvedla již dříve mluvčí Lagardere Radka Pilzová.

Společnost BBC Radiocom s Českým rozhlasem spolupracovala až do loňského převzetí firmou Lagardere Active ČR. Od té doby se rozhlas snažil proti tomuto kroku vystupovat, mimo jiné trval na podmínce vysílat v rámci BBC dopoledne a odpoledne bloky dodávané právě Českým rozhlasem. Lagardere naopak začal využívat vlastní materiály připravované v rámci projektu ZET, což podle něj zákon i licenční podmínky umožňují.

Lagardere v minulém měsíci naopak zaznamenal úspěch, když Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost Českého rozhlasu, který se domáhal zrušení převodu české stanice BBC do mediální skupiny. Lagardere současně radu žádá o změnu licenčních podmínek, které by do budoucna ukládání pokut mělo předejít. Součástí žádosti je i záměr přejmenovat stanici na Rádio Zet.

 

Právě se děje

Další zprávy