Česká zbrojovka dodá Slovensku stovky pušek a pistolí

ČTK ČTK
28. 11. 2014 19:30
Tamní ministerstvo obrany mělo rozhodnout o nákupu bez vypsání veřejné soutěže.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Bratislava/Uherský Brod - Česká zbrojovka dodá slovenské armádě 688 kusů útočných pušek BREN a stejný počet pistolí CZ 75, informoval dnes slovenský list Sme.

Tamní ministerstvo obrany podle deníku rozhodlo o nákupu bez vypsání veřejné soutěže a kontrakt byl podepsán překvapivě už před dvěma měsíci. Ministerstvo nákup zbraní potvrdilo, detaily však odmítlo z bezpečnostních důvodů zveřejnit. Dodávka zbraní je určena pro prapor ISTAR, který bude přezbrojen do konce roku 2014, sdělil viceprezident České zbrojovky pro vnější komunikaci Radek Hauerland.

"Uzavřená smlouva mezi Českou zbrojovkou a Ministerstvem obrany SR je jedním z prvních pozitivních kroků ve vzájemné spolupráci ve vojenské oblasti mezi Českou a Slovenskou republikou. Přímo navazuje na memorandum, které letos v červenci uzavřely ministerstva obrany obou zemí o unifikaci výzbroje armád v obou zemích," uvedl Hauerland.

Utajený obchod. Údajně za 90 milionů Kč

Hodnota zakázky má podle Sme dosáhnout 3,25 milionu eur (zhruba 90 milionů Kč). Ministerstvo tuto informaci ale popřelo. Uvedlo jen, že kontrakt byl podepsán tak, aby objednaný materiál bylo možné dodat do konce letošního roku. List podotkl, že z nedávných vyjádření slovenského ministerstva obrany vyplynulo, že kontrakt ještě nebyl uzavřen a že o zakázce pouze vyjednává.

Nové zbraně dostanou vojáci formujícího se praporu, který bude kromě jiného určen pro mezinárodní operace. List Sme uvedl, že Česká zbrojovka tím získala výhodu pro případ přezbrojení celé slovenské armády, která také potřebuje obnovit zastaralou techniku.

Nákup pušek a pistolí pro slovenské vojáky právě od české firmy není zcela překvapivý. Následuje poté, co ministři obrany Česka a Slovenska letos v létě podepsali dohodu o sladění výzbroje v oblasti ručních zbraní. K podpisu došlo na okraj otevření nového závodu na výrobu zbraní na Slovensku, který Česká zbrojovka založila se slovenským partnerem MSM Martin. Podle dřívějších informací by měl závod kromě jiného montovat právě útočné pušky BREN.

List Sme uvedl, že v případě vypsání veřejné soutěže na nákup zbraní pro slovenskou armádu by Česká zbrojovka v tendru měla konkurenta. O zakázku se zajímala i belgická firma FN Herstal s puškou SCAR.

Smlouva na nové zbraně není jediným významnějším kontraktem, který slovenské ministerstvo obrany uzavřelo v posledním období. S italskou společností Alenia Aermacchi úřad v říjnu podepsal smlouvu o dodávce dvou nových vojenských dopravních letadel C-27J Spartan, za které včetně logistické podpory a výcviku personálu zaplatí zhruba 94 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy