Česká pošta loni skončila v plusu. Hrubý zisk je 305 milionů

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
25. 3. 2014 14:04
Tržby klesly o 532 milionů na 19,53 miliardy korun. Konkurence na trhu listovních zásilek se na tom nepodílela, říká pošta.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V den, kdy ministr vnitra Milan Chovanec zveřejnil změnu na postu generálního ředitele, oznámila Česká pošta, že loni vykázala zisk před zdaněním ve výši 305 milionů korun. To je jen o jeden milion pod výsledkem roku 2012.

Tržby kvůli poklesu počtu doručovaných listovních zásilek a poukázek klesly o 532 milionů na 19,53 miliardy Kč.

Posílání dopisů a pohledů poště klesá kvůli využívání elektronické komunikace. Pošta v této oblasti loni přišla o výnosy 662 milionů korun.

Širší užití elektronických forem plateb pak způsobilo pokles tržeb z poštovních poukázek o více než 100 milionů Kč. Zisk byl naopak o 79 milionů korun vyšší, než pošta plánovala. Profit částečně ovlivnily řízené úspory, především v provozních a režijních nákladech.

Pozitivní vliv na výnosy naopak měl nárůst počtu balíkových zásilek, tržby z distribuce tisku a tiskových zásilek a také tržby z nárůstu mezinárodních zásilek.

Konkurence na plně liberalizovaném poštovním trhu zatím poště neubrala žádného významného klienta a její podíl na listovním trhu zůstal nad 93 procenty.

"Někteří zákazníci konkurenci sice testovali, ale v naprosté většině dali České poště nadále přednost. Konkurenční vliv se projevil pouze na mírném poklesu výnosů z roznosu adresného mailu a propagačních materiálů," uvedl mluvčí Ivo Mravinac.

Meziroční nárůst tržeb zaznamenal i Odštěpný závod ICT služby, a to i přes to, že řada projektů původně plánovaných k realizaci byla zadavateli odložena.

Česká pošta měla ke konci loňského roku 32 391 zaměstnanců. Pozitivní hospodaření v loňském roce umožnilo vyplatit nad rámec finančního plánu mimořádnou odměnu pro zaměstnance v provozu ve výši 141 milionů Kč. Pošta provozuje kolem 3300 poboček.

 

Právě se děje

Další zprávy