Češi nakupují zimní dovolené: bez jídla, vlastním autem

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 10. 2011 9:34
Začíná doba hlavního zájmu o dovolenou na horách, podle AČCKA vzroste o 10 %
Nadmořskou výškou a množstvím sněhu se většinou české hory Alpám nemohou rovnat.
Nadmořskou výškou a množstvím sněhu se většinou české hory Alpám nemohou rovnat. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na lyže pojedou letos Češi do zahraničí, autem a s vlastním jídlem. Předpovídá to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

"Nastávající zimu očekáváme mírný, přibližně desetiprocentní nárůst zahraničních zimních pobytů a stagnaci zájmu o tuzemské lyžování. Krize pominula a Češi se znovu začínají vracet na lyžování do zahraničí," uvedl viceprezident a mluvčí asociace Tomio Okamura.

V loňském roce si Češi užili celkem  1,49 milionu zimních dovolených, z toho 915 tisíc bylo na území České republiky.

Asociace na základ své analýzy zjistila, že do zahraničí jezdí 85 Čechů vlastním autem, pouze 15 procent autobusem. Není ani divu, nejoblíbenější destinací je pro lyžaře blízké Rakousko, teprve po něm následuje Itálie a Francie. Zároveň ale Češi v Rakousku stráví nejkratší čas, v průměru jen 3 noci, naopak nejvíce dní dovolené si vyšetří na lyžování ve vzdálené Francii, kde přespí sedmkrát.

Zároveň drtivá většina těch, kdo vyjedou lyžovat do zahraničí, dává přednos ubytování bez zajištěného stravování a vaří si sami, jen 30 procent Čechů volí možnost polopenze.

Vzhledem k tomu, že téměř polovina zahraničních lyžařských pobytů je naplánovaná na únor, začíná nyní hlavní období prodeje těchto zájezdů, ač v alpských střediscích začíná sezóna už v listopadu.

"Zimní dovolenou v zahraničí doporučuji vybírat podle celkové délky sjezdovek v areálu, podle nadmořské výšky areálu a možností dalších aktivit. U konkrétního ubytovacího zařízení sledujte vzdálenost od sjezdovky i to, zda je cena skipasu zahrnuta v ceně," doplnil Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy