ČD: Od neděle se mění jízdní řády

ČTK, eko
9. 12. 2005 0:00
Praha - Od neděle začnou vlaky jezdit podle nového jízdního řádu, který však příliš mnoho změn nepřinese. Počet spojů, provozovaných Českými drahami, vzroste oproti současnosti v průměru o jedno procento. Na pravidelných linkách v běžném provozu vyrazí poprvé také rychlovlaky Pendolino, zatím ale jen na vnitrostátních spojích. Denně budou dráhy vypravovat 7 984 vlaků, řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Novinkou v mezinárodní dopravě bude spoj Jože Plečnik z Prahy přes Linec a Maribor do Lublaně. Půjde o první přímé železniční spojení ČR a Slovinska. Rychlík z Prahy do Lince bude nově prodloužen až do Salcburku.

V regionální dopravě začnou jezdit ve Středočeském kraji moderní regionální jednotky Regionova, na příměstských vlacích nové soupravy řady 471. Rozšíří se integrovaný systém v okolí Prahy.

Ceny základního jízdného zůstanou příští rok zachovány. Dráhy ale zvýší cenu tzv. kilometrické banky z 1 300 na 1 400 korun. Za 100 ujetých kilometrů tak zákazník zaplatí 70 korun.

O 30 korun vzroste cena víkendové slevy v síti osobních vlaků. Dosud zaplatila skupina za tuto rodinnou slevu 130 korun, od poloviny prosince bude platit 160 korun. Cena slevy na rychlíkových spojích zůstane zachována.

Novinkou bude také zvláštní cena na spoji SuperCity Pendolino z Prahy do Ostravy, kde bude jízdenka s místenkou stát ve druhé třídě 500 korun a v první třídě 600 korun. Oproti běžné ceně EuroCity je tak spoj o 16 korun dražší. Rychlovlak ale trasu z Prahy do Ostravy ujede za 3 hodiny a 20 minut, tedy téměř o hodinu rychleji než současný nejrychlejší spoj Manažer.

Pendolino vyráží s problémy

Na pravidelných linkách v běžném provozu vyrazí poprvé také rychlovlaky Pendolino, zatím ale jen na vnitrostátních spojích.

V souvislosti s přípravou pendolin do pravidelné dopravy ČD se ukončí v pátek jejich nynější zkušební provoz na trase z Prahy do Brna a z Prahy do Děčína. Místo rychlíků, na které v posledních týdnech dráhy nasazovaly pendolina, pojedou v sobotu již běžné vlaky.

Pendolina začnou v neděli jezdit šestkrát denně z Prahy do Ostravy přes Pardubice a Olomouc a z Prahy do Břeclavi přes Brno. Původně ČD počítaly s tím, že rychlovlaky začnou hned od neděle jezdit také z Břeclavi dvakrát denně dál do Vídně a dvakrát týdne až do Bratislavy.

Vlak ale zatím není schválen pro mezinárodní provoz. A tak bude v jízdním řádu vedený rychlík Vyšehrad na trase Praha - Bratislava svou jízdu zatím končit v Břeclavi. Na dva spoje, které měly zajišťovat Pendolina do Vídně, dráhy nasadí běžné vlaky kategorie EuroCity.

 

Právě se děje

Další zprávy