Bydlet ve dřevě chce osmkrát víc lidí než dřív

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 1. 2010 0:06
Češi dřevostavby objevili se zpožděním. Žádají je ale stále častěji
Vítězný návrh minulého ročníku soutěže Dřevěný dům.
Vítězný návrh minulého ročníku soutěže Dřevěný dům. | Foto: Nadace Dřevo pro život

Brno - Dům postavený převážně ze dřeva rozhodně nemusí být jen zahradní domek nebo srub vhodný maximálně k víkendovému přebývání. Pomalu to zjišťují i Češi, i když s více než desetiletým zpožděním za západem Evropy. V posledních čtyřech letech vzrostla popularita dřevostaveb víc než osminásobně.

"Většina zemí prošla betonovou mánií. Na konci osmdesátých a začátku devadesátých let však došlo k masivnímu návratu ke dřevu, i díky dobrým státním strategiím a motivacím. Česko se k tomuto trendu začalo přidávat až kolem roku 2000," vysvětluje Jan Řezáč, ředitel nadace Dřevo pro život, která mimo jiné usiluje o větší využívání dřeva ve stavebnictví.

Zatímco před rokem 2005 v celém Česku vzniklo 180 domů postavených na bázi dřeva ročně, v současnosti jich vyroste kolem 1500 za rok. Vzniklo i několik developerských projektů, které nestaví jen jednotlivé rodinné nebo řadové domky, ale i bytové domy.

Dřevo = ekologie

Propagátoři dřevostaveb jako jednu z prvních výhod jmenují šetrnost domů k životnímu prostředí. "Jednak dřevo patří k obnovitelným surovinám, kterých má Česká republika velké množství. V případě likvidace takové stavby je převážná část domu vyrobená z recyklovatelných nebo bezeškodně likvidovatelných materiálů," konstatuje Jan Řezáč.

Drtivá většina dřevostaveb je navíc postavena v nízkoenergetickém standardu. Krom přírody to je samozřejmě klad i pro majitele takového domu - náklady na stavbu se mu postupem času vrátí.

"Například pro stejné pohodlí vytápění stačí dřevěná stěna poloviční šířky než u cihlových domů. V případě, že obvodová zeď domu je běžně 60 centimetrů silná, znamená použití dřeva na šíři vnitřního prostoru úsporu 60 centimetrů na délku i šířku půdorysu," uvádí příklad Řezáč.

Potěšující je nepochybně i doba stavby dřevěných domů. Na rozdíl od těch cihlových se mohou majitelé do hotového stěhovat za několik měsíců od začátku prací.

Jednou z potíží, s níž se museli stavaři u dřevostaveb vyrovnat, byla velká zvuková prostupnost stropů. Nyní ji řeší například vložením tenké betonové desky do dřevěného jádra, která strop, respektive podlahu v poschodí odhluční.

České firmy umí, ale nechtějí soutěžit

I když popularita dřevostaveb v Česku stoupá teprve v posledních letech, jsou v Česku firmy, které umí z moderních materiálů tyto domy postavit. Jen až dosud v drtivé většině případů pracovaly v zahraničí.

Kdo by snad pochyboval o kvalitě společnosti, která má jeho dřevostavbu postavit, může se s žádostí o referenci obrátit na Výzkumný a vývojový ústav dřevařský, který je nezávislou institucí a firmám, které splní potřebná kritéria, uděluje certifikát.

Přestože se u nás staví stále víc dřevěných domů, do chlubení se zatím nikomu nechce. Nadace Dřevo pro život vyhlašuje jednou za dva roky soutěž Dřevěný dům. Odborná porota v něm až dosud hodnotila především návrhy dřevěných domů.

Rostoucí počet dřevostaveb ale pořadatele letos přivedl na myšlenku nové kategorie. Vedle návrhů domů, které zatím existují jen v hlavách architektů, mohli autoři či majitelé přihlásit i konkrétní již postavené stavby.

"Zatímco návrhů se sešlo dvaadvacet, realizovaná stavba je přihlášena jen jediná. Umím si to vysvětlit snad jen tak, že si firmy obávají posouzení nezávislou porotou," krčí rameny Jan Řezáč, který je sekretářem soutěže.

Vítězství nad normou

Příznivci dřevěných domů věří, že krom rodinných domků, které jsou zatím nejčastější, budou častěji vznikat i domy bytové. Těch zatím v Česku mnoho není. Normy jim totiž příliš nepřály.

"U nás čtyřicet let platila norma, která sice kdysi možná měla opodstatnění, ale dnes už byla naprosto nesmyslná - totiž že domy na bázi dřeva se nesmí stavět vyšší než 9 metrů včetně přízemí, to tedy znamená přízemí a dvě patra. Tak nízké bytové domy nejsou pro developery atraktivní," popisuje Řezáč s tím, že ve světě se běžně staví i osmipatrové dřevostavby.

Na podnět příznivců dřevostaveb byl však loni tento limit zvýšen na 12 metrů, což je zásadní právě pro developerské projekty. "To je jedno z našich velkých vítězství. Představuje to už tři patra a přízemí, což výrazně zlevní výstavbu. Věříme, že tento krok pomůže většímu rozšíření dřevěných staveb," dodává Řezáč.

 

Právě se děje

Další zprávy