Beztrestnost a 5000 za přesčasy, žádají lidé z Hyundai

Tomáš Fránek
7. 12. 2009 11:35
Odbory dnes vedení firmy předložily svoje požadavky a vyhlásily stávkovou pohotovost
Foto: Radek Pecák

Brno/Nošovice - Zaměstnanci automobilky Hyundai nechtějí ustoupit ze svých požadavků na řešení přesčasů a dalších pracovních podmínek ve firmě a dnes vyhlásili stávkovou pohotovost.

Důvodem pro vyhlášení stávkové pohotovosti jsou spory kolem povinně nařizovaných přesčasů, zaměstnanci si také stěžují na špatné pracovní podmínky a šikanu.

Netrestejte

"Požadujeme, aby firma zmírnila práci přesčas na minimum, a to po dohodě s odborovou organizaci. Za vykonanou práci přesčas v roce 2009 vyplatila odměnu 5 000 korun," rozhodly odbory.

Kromě požadavků na řešení pracovních podmínek chtějí odbory zabránit i potrestání asi 300 lidi, kteří už minulý týden na hodinu stávkovali. "Požadujeme, aby zaměstnanci, kteří přerušili výrobu dne 2. 12. 2009, nebyli postihování žádnými sankcemi, včetně vytýkacích dopisů," uvedly odbory.

V případě, že firma vyjde zaměstnancům vstříc, budou odbory souhlasit s dalšími přesčasy tento týden, a to včetně soboty.

Vedení automobilky se chce nejprve s požadavky zaměstnanců seznámit, pak na ně bude reagovat.

Podle zákoníku práce může zaměstnavatel nařídit práci přesčas jen ve výjimečných případech, jde-li o vážné provozní důvody, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi směnami.

Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin týdně a 150 hodin v kalendářním roce. Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci příplatek ve výši nejméně 25 procent průměrného hodinového výdělku za každou hodinu práce.

Kolik je přesčasů?

Firma tvrdí, že lidé pracují přesčas maximálně šestnáct hodin týdně.

Zaměstnanci Hyundai si ale stěžují, že nařízených přesčasů je více, než tvrdí firma, část lidí má za měsíc odpracovat i více jak dvacet hodin. "Práce přesčas je nařizována pravidelně a systematicky, a to čtyři dny v týdnu. Zaměstnavatel tak nejedná v souladu se zákoníkem práce, podle kterého práce přesčas má být výjimečná a konaná jen z vážných provozních důvodů. Tato opakovaná přesčasová práce má negativní vliv na zdraví, osobní a rodinný život zaměstnanců," uvedl šéf odborů Radek Kuchař v dopise, ve kterém firmě oznamuje vyhlášení stávkové pohotovosti.

 

Právě se děje

Další zprávy