Bez elektřiny jsou tisíce domácností, přibývají další

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
3. 6. 2013 14:41
Počet odpojených odběratelů elektřiny během dne přesáhne hranici deseti tisíc
Snímek je ilustrační.
Snímek je ilustrační. | Foto: Reuters

Praha - Počet odpojených odběratelů elektřiny - tedy domácností a firem - podle energetiků během dne přesáhne hranici deseti tisíc. Nejvíce odpojených je v blízkosti rozvodněných potoků a řek v jižních a středních Čechách a také v Praze.

Povodně zkomplikovaly na mnoha místech České republiky energetikům dodávky. Bez elektřiny jsou v současné době tisíce domácností a firem. Celkově je přitom v Česku zhruba šest milionů odběratelů. Energetické společnosti již odpojily stovky trafostanic a v jejich odstavování budou pravděpodobně v souvislosti s aktuálním vývojem pokračovat.

„V současné době elektřinu nedodáváme zhruba třem tisícům odběratelů. Nicméně mění se to každou vteřinu," sdělil online deníku Aktuálně.cz mluvčí energetické supiny ČEZ Jan Pavlů s tím, že firma dopoledne vypnula přes 50 transformátorů kolem toků řek a potoků především v okolí Vltavy, Berounky a Sázavy.

Postupně začala také vypínat transformátory v oblasti severních Čech tak, jak pokračuje povodňová vlna po proudu Labe. Podle odhadů ČEZu bude během dne právě v této oblasti odpojeno nejvíce transformátorů, bez proudu tak budou další zhruba tři tisíce odběratelů.

V nejpostiženějších oblastech se ale společnost snaží dodávky alespoň lokálně obnovit, aby bylo možné odčerpávat vodu z objektů. "Vedení ČEZ Distribuce vydalo pokyn, aby se neprováděly všechny práce, spojené s přerušením dodávek elektřiny v místech, kde je třeba zajistit pohon pro čerpadla a vysoušeče," uklidňuje Pavlů.

"Starostové či pověření zastupitelé daných obcí mají možnost ověřit si na lince 840 850 860, zda je odstávka zrušena. Pokud ne, zajistí operátoři vše tak, aby nebylo narušeno odstraňování následků živelné pohromy," dodává.

Stovky odstřihnutých zákazníků od dodávek hlásí společnost E.ON v jižních Čechách. „Aktuálně evidujeme dvacet poruch na vysokém napětí a 46 poruch na nízkém napětí," sdělil mluvčí E.ONu Vladimír Vácha. Na Písecku je nyní odpojeno deset trafostanic, k omezení dodávek tak došlo například v Protivíně, Putimi, Bavorově nebo Albrechticích nad Vltavou.

Problémy s dodávkami firma eviduje také na Českobudějovicku, kde jsou odpojeny čtyři trafostanice. Na Táborsku je mimo provoz pět trafostanic s tím, že dodávky jsou omezeny například v části Veselí nad Lužnicí. K obnově dodávek pak dochází například v Bechyni nebo na Českokrumlovsku.

„Omezení dodávek se zatím týká „méně" důležitých odběrných míst. V místech, kde hrozí přerušení dodávek, provádíme přepojování. Na horních tocích probíhá obnovování dodávek. Situace se během noci stabilizovala, povodňová vlna se přesouvá na dolní toky," dodává Vácha.

V Praze bez proudu pět tisíc domácností a firem

Naopak Praha o zlepšení situace zatím hovořit nemůže. Před polednem bylo na území hlavního města mimo provoz 66 trafostanic, které zásobují zhruba pět tisíc domácností a podniků. „Jde o oblasti v těsném sousedství vodních toků Berounky, Vltavy, ale také potoků Botiče a Rokytky," informuje Petr Holubec, mluvčí Pražské energetiky.

Bez elektřiny jsou tak domy v Lipencích, v Radotíně, v Modřanech, na Zbraslavi, částečně v Podolí a Hodkovičkách, ale také v Hrdlořezích, Hostivaři, Michli, Nuslích a v Libni. „Ve většině odpojených trafostanic stojí voda v kabelovém prostoru, ve styku s rozvodným zařízením," dodává Holubec.

O aktuální situaci dodávek elektřiny a případné obnově bude Pražská energetika informovat na stránkách www.pre.cz. Zřízena byla taktéž speciální telefonní linka 267 052 013.

Volá se i bez proudu

Přerušené dodávky proudu kvůli záplavám vyřadily z provozu i několik vysílačů mobilních sítí. Signál v těchto místech většinou zajišťují okolní základnové stanice a mobilní sítě na celém území fungují.

"Povodně zvládáme zatím bez větších problémů. Aktuálně je v jejich důsledku mimo provoz šest vysílačů z důvodu přerušených dodávek elektřiny a v místě nemáme možnost zajistit náhradní napájení. Jde však o oblasti, kde je signál z dalších vysílačů v okolí," uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Některé lokality jsou podle mluvčí Vodafonu Markéty Kuklové kvůli přerušené elektřině napájené z baterií. Pokud dojdou baterie, přichází na řadu dieselové agregáty.

V některých oblastech docházelo ke krátkodobému přetížení sítí. Pokud by se lidé v některých lokalitách nemohli v nouzi dovolat, mohou pro tísňovou linku zkusit použít i jinou mobilní síť. Stačí, když vyndají ze svého mobilu SIM kartu a vytočí 112. Měli by být přednostně spojeni prostřednictvím jakékoliv funkční sítě.

Povodeň, jak ji zachytili čtenáři:

 

Právě se děje

Další zprávy