Berlínské obchody zůstanou o adventu zavřené, řekl soud

hp
1. 12. 2009 17:45
Rozhodnutí soudu začne platit až příští rok.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Karlsruhe - Berlínské obchody musí zůstat během nedělí v adventním období zavřené.

Rozhodl o tom dnes německý Ústavní soud, který tak vyhověl stížnosti katolické a protestanské církve a zvrátil rozhodnutí spolkové vlády Berlína. Ta umožnila obchodníkům otvírat své obchody po celý týden.

Podle církví nedělní nákupy znemožní některým lidem, a to především zaměstancům otevřených obchodů, jít na mši či bohoslužbu do kostela, což je v adventním období před Vánoci pro věřící důležité.

Obecně nemohou mít obchodníci ve svých obchodech otevřeno v neděli po celém Německu. Od roku 2006 si ale mohou spolkové země odsouhlasit výjimky, díky nímž mohou lidé nakupovat i v neděli, a to několikrát do roka.

V městském státě Berlín mají obchodníci povoleno prodávat v neděli dokonce desetkrát do roka, do toho jsou ovšem započítány i čtyři neděle před Vánoci. To je víc než v jakékoli jiné spolkové zemi.

Ústavní soud rozhodl ve prospěch církví, o adventních nedělích tedy zůstanou berlénské obchody zavřené. Ovšem rozhodnutí začne platit až příští rok, současně s tím totiž soud obchodníkům povolil, aby v právě probíhajícím adventním období své obchody otevřeli.

"Myslím, že s tímto rozhodnutím můžeme žít," okomentoval pro agenturu Reuters rozhodnutí Ústavního soudu mluvčí německé Asociace obchodního průmyslu (HDE).

 

Právě se děje

Další zprávy