Benefitovou stávku odborů mohou odvrátit jen poslanci

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 2. 2010 13:25
Odboráři dali poslancům čas do 22. února. Pokud do té doby nezmění zákon, Česko čeká velká stávka.
Hrozba stávkou má poslance, kteří své jednání zatím jen protahují, pohnout k činu.
Hrozba stávkou má poslance, kteří své jednání zatím jen protahují, pohnout k činu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pouhé dva týdny mají čeští poslanci a senátoři na to, aby se postarali o změnu zákona o dani z přidané hodnoty. Pokud z něj nevyškrtnou odstavec o zdanění zaměstnaneckých benefitů, odboráři vyhlásí stávku.

Ta by se zdaleka nemusela týkat jen dopravy, i když nejčastěji zdůrazňovaným benefitem, který by podléhal zdanění, jsou takzvané režijní jízdenky. Pod společné prohlášení se podepsali například zástupci největšího odborového svazu Kovo, svazu Stavba, zaměstnanci potravinářského průmyslu i civilní zaměstnanci armády.

"Problém se týká nás všech, způsobilo by to potíže v kolektivním vyjednávání. Na vyškrtnutí tohoto paragrafu se dohodla i tripartita - tedy odboráři, zaměstnavatelé i zástupci vlády. Zákon však musí změnit poslanci. Měli by se řídit dohodou tripartity," vysvětlil stanovisko odborářů Luboš Pomajblík, šéf Odborového svazu dopravy.

Poslancům dali odboráři čas do 22. února, po tomto datu jsou připraveni kdykoliv vyhlásit stávku.

"Rychlost" práce sněmovny odboráře děsí

"Poskytli jsme jim prostor pro nápravu. Poté, co vidíme průběh stávající schůze sněmovny, si neděláme iluze o rychlosti práce poslanců. Bez tohoto podnětu by návrh nepochybně nestihli projednat," dodal Pomajblík.

Odboráři své prohlášení poslali prostřednictvím předsedy senátu Přemysla Sobotky senátorům, poslancům předá vyjádření předseda sněmovny Miloslav Vlček.

 

Právě se děje

Další zprávy