Bendl: Zpřísníme kontroly, ale polské jídlo nezakážeme

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
3. 4. 2013 6:10
Nekvalitní potraviny tu byly vždycky, teď jsou víc vidět, říká ministr zemědělství
Ministr zemědělství Petr Bendl.
Ministr zemědělství Petr Bendl. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - V úterý se rozhořel další potravinářský skandál: Státní veterinární správa narazila v jednom z ostravských řeznictví  na koňské výsekové maso obsahující zakázané analgetikum fenylbutazon. Maso pocházelo z Polska.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), jehož úřad je za kvalitu potravin pro české zákazníky zodpovědný, ale ani přes rostoucí počet podobných případů nechce přikročit k plošné regulaci potravinového dovozu.

"Plošný zákaz dovozu potravin z Polska není možný a ani nic neřeší," říká Bendl v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Případů dovozu nekvalitních polských potravin bylo v posledním roce několik - počínaje používáním technické soli místo potravinářské a konče posledním případem kontaminované koniny v ostravské prodejně. Není na čase polský dovoz potravin omezit?

Petr Bendl: Zakázat komukoliv dovoz určitého potravinářského zboží jen kvůli tomu, že pochází z Polska, nejde. Jsme v Evropě, původem polský výrobek se k nám může jednoduše dovézt třeba z Rakouska. Volat v tomto směru k odpovědnosti ministra zemědělství, to mohou jen lidé, kteří tuto odpovědnost sami nemají. Protože kdyby ji měli, tak by zákaz polského dovozu rozhodně nevyhlásili. Mělo by to vážné následky.

A.cz: Jaké?

Za prvé, bylo by třeba počítat se sankcemi EU za omezování trhu s potravinami. Dále bychom museli počítat s opatřeními z polské strany. Určitě by následoval zákaz našeho vývozu k nim. To by nás mohlo obrovsky poškodit, mohlo by to znamenat vyklizení pozic, které si čeští exportéři na jejich trhu těžce vydobyli. On sice stoupá dovoz potravin do České republiky, ale zároveň stoupá i náš vývoz.

A.cz: Ale problémů s nekvalitními polskými potravinami přibývá. K tomu přičtěte nedávné televizní reportáže o polských jatkách, v nichž se zpracovává maso z mršin nebo těžce poraněných kusů dobytka. Opravdu to vypadá, že v Polsku těžce selhává potravinářská kontrola.

To je pravda a vždycky to tak bylo. Jsou dvě cesty, jak to řešit. Jedna je přitvrdit v kontrolním režimu u nás doma. Tedy počítat dopředu s tím, že firmy přicházejí se stále sofistikovanějším způsobem, jak ušetřit a jak ošidit kvalitu. To vyžaduje lepší kontrolu z naší strany. Musíme mimo jiné zajistit, aby se naše kontrolní instituce lépe navzájem koordinovaly a dělily si práci. Tedy aby nepřicházel třeba každých 14 dní na kontrolu někdo pokaždé z jiné státní instituce a hlídal jedno a totéž. Je třeba kontrolní systém zjednodušit a odstranit duplicity.

Kontrol je třikrát víc

A.cz: Není to spíš tak, že by měly být kontroly vašich inspektorů ještě častější?

Ale to se děje. Za poslední rok a něco jsme ztrojnásobili počet potravinářských kontrol. Tady hledejte mimochodem i vysvětlení pro to, že přibývá zpráv o různých nedostatcích. Častější kontrola toho prostě zachytí víc.

Ale - co s týče polského dovozu - je tu ještě druhá cesta vedle toho, že doma zlepšíme kontrolu a přitvrdíme postihy. Snažíme se polské kolegy přimět, aby lépe komunikovali s vlastními výrobci, aby přitvrdili své normy.

Pozval jsem polského ministra zemědělství do České republiky. Slíbil, že přijede a přiveze s sebou personální špičky jejich dozorových orgánů, abychom společně hledali cestu, jak situaci zlepšit. Snažím se je přesvědčit, že mají-li špatnou kontrolu, je to hlavně jejich škoda, protože to zhoršuje pověst jejich exportu. Ne všechny potraviny dovezené z Polska jsou nekvalitní. A my jsme připraveni Polákům pomoci v zájmu našeho zákazníka i v jejich vlastním zájmu.

A.cz: Sám potvrzujete, že alarmujících zpráv z trhu přibývá a že firmy jsou čím dál drzejší v klamání zákazníků a šizení potravin. Nevěříte, že se kvalita toho, co Češi jedí, zhoršuje?

Pokud se o tomto problému víc mluví, je to proto, že jsme na ministerstvu sami chtěli, aby se o něm víc mluvilo. Ministerstvo se tomu začalo víc věnovat po mém příchodu. Začali jsme připravovat nový zákon o potravinách, zveřejňovat na webu Potraviny na pranýři ty firmy či produkty, které kvalitu nesplňují. Sami jsme toto téma otevřeli. Nekvalita tu byla vždy, o tom jsem přesvědčen. A že se o ní  začalo víc mluvit, považuji za správné. Jakýkoliv organismus se dá léčit, až když problém otevřete a začnete dělat opatření.

Kontroloři dostanou větší pravomoci

A.cz: Co přinese zákazníkům nový zákon o potravinách?

Řadu věcí, které podle mého přesvědčení trh s potravinami potřebuje. Hlavně dá větší  šanci postihnout nekvalitní a nedokonalou potravinu a jejího výrobce či prodejce.

A.cz: Přinese tedy větší pravomoc pro kontrolní orgány?

Ano, to už zakotvuje i malá novela zákona o potravinách, kterou  jsme připravili ve vládě a která jde teď do Poslanecké sněmovny.  Už ta zvyšuje kompetence jednotlivých inspektorů, aby měli šanci například vstupovat do nebytových prostor, což dřív nebylo možné. Dále se tímto zákonem snažíme získávat pro zákazníka informace o původu potraviny a případně o výrobci.

Někdy je to složité, protože se potravina skládá z komponentů pocházejících z různých zemí. Otevřeli jsme také podporu místní produkce pod hlavičkou Regionální potravina. Podporujeme farmářské trhy, čímž se snažíme umožnit sedlákům a farmářům, aby měli šanci více prezentovat své výrobky. Snažíme se lidem víc říkat, že když se něco vyrábí u nás, máme to spíš pod kontrolou. Že to, co se vyrobí v Česku, je většinou kvalitní. Že dávno neplatí, co jsme si mysleli po revoluci, tedy že to, co pochází od nás, je automaticky špatné, zatímco to, co je dovezeno zvenku, je lepší.

Podporujme hlavně potraviny

A.cz: Přestože zákazník naráží  na nekvalitní potraviny, celkově cena potravinářského zboží na českém trhu roste, a to rychleji, než jaký je průměrný růst cen v Evropské unii. Co s tím?

My jsme v roce 2006 udělali velkou chybu, když jsme začali podporovat nepotravinářskou zemědělskou produkci. Stát začal víc dotovat nepotraviny, na polích se začala ve velkém objevovat řepka. Teď zase mají všichni pocit, že je dobré pěstovat rychle rostoucí energetické dřeviny, že tím nejsnáz vydělají. To je špatně. Měli jsme se zaměřit hlavně na podporu výroby potravin, a to jak živočišného, tak rostlinného původu. Tím, že jsme rozmělnili dotace do nepotravin, trochu jsme tím zhoršili konkurenceschopnost českého potravinářství.

A.cz: Jak velký je ale v tomto ohledu manévrovací prostor České republiky? Energetickou politiku včetně míchání biosložek do pohonných hmot určuje Evropská komise, ta reguluje i výrobu potravin. Zavedla třeba cukerné kvóty, kvůli nimž Česko přišlo o soběstačnost v produkci cukru a kvůli nimž celkově stouply ceny cukru…

Je pravda, že o základních věcech se rozhoduje v Bruselu, ale něco můžeme dělat i my tady.  Už jsem některé nápravné kroky zavedl. Například podporu v oblasti bioplynových stanic jsme za mého působení už dávali jen tam, kde je bioplynka navázaná na živočišnou výrobu.

Všechna naše stanoviska v Bruselu jsou podřízena našim prioritám, tedy zvýšení domácí potravinářské konkurenceschopnosti. Mají-li jít do zemědělství dotace - a bez nich to nejde, protože když se vyplácejí jinde, byli by čeští zemědělci bez nich nekonkurenceschopní - tak pak ty dotace rozdělujme přednostně za účelem produkce potravin. Rostlinných, ale zejména živočišných.

Druhá část rozhovoru
Autor fotografie: Vojtěch Marek

Aktuálně.cz: Vyšší soběstačnost v produkci potravin má zajistit koncepce českého potravinářství na roky 2014 až 2020, která na vašem ministerstvu vznikla. Jaké jsou její hlavní priority?

Hlavní oblasti, v kterých chceme domácí výrobu a soběstačnost posílit, jsou ovoce, zelenina, vepřové maso, drůbež a vejce. To jsou segmenty, kde je podle nás současný stav nedostatečný. Nejhůř jsme na tom s vepřovým, proto jsme už před třemi lety zavedli nákazový fond, který má produkci vepřového podpořit. Do budoucna se snažíme zaměřit ještě víc na podporu živočišné výroby. Jsem přesvědčen, že trend se bude obracet.

Už je to vidět u vajec. Loni před Velikonocemi mne všichni kritizovali, že jsem nechtěl pustit na český trh vejce z polských nechráněných chovů…

A.cz: Vzpomínám si, vajec bylo málo a cena stoupla.

Vidíte, tím, že jsme ty polské dodávky vrátili, jsme pomohli českému drůbežářství. Polská levná vejce by poslala místní drůbežáře do kolen. My jsme je odklonili, čeští producenti provedli nutné investice, bez kterých nebyli konkurenceschopní, a situace se zlepšuje.  Je to znát už i v cenách (před letošními Velikonocemi byla vejce zhruba o korunu levnější než loni - pozn. red.), i v objemu produkce. Stejné je to u vepřového. Poslední statistiky ukazují, že po dlouhých letech v Česku produkce vepřového přestala klesat, zastavila se a už i dokonce trochu zvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy