Becherovka přerušila výrobu, kvůli zákazům za hranicemi

ČTK ČTK
19. 9. 2012 15:28
Likérka zastavila prozatím na dva dny produkci ve svém karlovarském závodě
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Kateřina Severová

Karlovy Vary - Likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka zastavila prozatím na dva dny produkci ve svém karlovarském závodě.

Všech 15 výrobních zaměstnanců zůstane doma na placené dovolené. Vzhledem k zákazu exportu českého alkoholu do Polska a na Slovensko musí být výroba částečně utlumena. „Situaci vyhodnocujeme a zvažujeme úpravu výrobního programu,“ oznámil výrobní ředitel likérky Vladimír Darebník.

Snahou společnosti bylo zachovat výrobu v maximálním možném rozsahu. „Proto se od minulého týdne, kdy byl zákaz prodeje alkoholu v ČR vyhlášen, výrobní kapacity soustředily na výrobu pro exportní trhy,“ podotkl Darebník.

Jednou z možností, jak situaci řešit, by mohla být výroba produktů s nižším obsahem alkoholu. „Ovšem s tím, že receptura Becherovky Original je nedotknutelná," dodal Darebník.

„Karlovarská likérka se už obrátila prostřednictvím Evropské konfederace výrobců lihovin (CEPS) na zástupce Evropské komise se žádostí o posouzení prohibice a opatřeních vedoucích ke zmírnění celoplošného zákazu prodeje lihovin,“ uvedl generální ředitel likérky Anthony Schofield. Současná situace podle něj nejen vážně ohrožuje export, ale také poškozuje pověst Česka v zahraničí.

Becherovka už navrhla opatření, která by měla předcházet obdobným případům. A to například snížení maximálního objemu spotřebitelského balení lihovin na tři litry, zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii nebo trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin.

 

Právě se děje

Další zprávy