Bakala: O osudu RPG Byty se rozhodne do konce roku

ČTK ČTK
3. 4. 2014 19:43
Podle Bakaly se jeho partneři z BXR rozhodli firmu RPG Byty prodat. On sám se podle svého vyjádření na prodeji této firmy aktivně nepodílí a ze skupiny BXR odchází.
Zdeněk Bakala.
Zdeněk Bakala. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Podle podnikatele Zdeňka Bakaly se o osudu společnosti RPG Byty, kterou vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, rozhodne do konce letošního roku.

RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR a v Moravskoslezském kraji spravují zhruba 44 tisíc bývalých bytů těžební společnosti OKD. Prostřednictvím RPG Byty vlastní tyto byty skupina BXR.

Bakala odchází

Podle Bakaly se jeho partneři z BXR rozhodli firmu RPG Byty prodat. On sám se podle svého vyjádření na prodeji této firmy aktivně nepodílí a ze skupiny BXR odchází.

Ohledně firmy RPG Byty, ve které nyní vlastní zhruba 46 procent, má prý dlouhodobě odlišný investiční přístup než partneři.

"Situace v RPG Byty je velmi jednoduchá. Moji partneři, a já jim rozumím, se rozhodli prodat. A já musím nabídnout svůj podíl s nimi," uvedl podnikatel. Dodal, že ve stanovách firmy RPG Byty je povinnost obou stran prodat svůj podíl v případě, že druhá strana se rozhodne k prodeji.

Společnost Domus, která sídlí v Nizozemsku a kterou vlastní investiční společnost BXR, v níž má zhruba poloviční podíl, podala žádost o vstup na amsterdamskou burzu. Podle plánu pro primární veřejnou nabídku akcií (IPO) se má ještě před vstupem firmy Domus na trh stát její součástí skupina RPG Property, která je akcionářem společnosti RPG Byty.

"To signalizuje pouze záměr, firma se později musí rozhodnout," řekl Bakala.

Kdy přijde nabídka nájemníkům?

Společnost RPG Byty získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu nabídne byty přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale dosud nestalo.

Domus chce prostřednictvím primární emise akcií získat 250 milionů eur (téměř sedm miliard korun). Společnost ve středečním prohlášení potvrdila, že plánuje vstup na burzu v letošním druhém čtvrtletí, v závislosti na podmínkách na trhu. Další detaily plánované nabídky zatím neposkytla.

Bakala skupinu BXR opouští kvůli sporům. Svůj padesátiprocentní nekontrolní podíl vymění za nákladního železničního dopravce Advanced World Transport, investiční poradenskou větev BXR Partners a komerční nemovitosti v Česku. Zároveň si ponechá podíl ve firmách NWR a RPG Byty.

 

Právě se děje

Další zprávy