AAA Auto změní majitele. Zakladatel jde "do důchodu"

Ekonomika Ekonomika, Karel Toman
28. 8. 2012 8:27
Anthony J. Denny prodá většinový podíl ve společnosti, kterou založil před 20 lety
Foto: AAA Auto

Praha/Budapešť - Společnost AAA Auto po dvaceti letech změní majitele.

Anthony James Denny, který dnes vlastní přibližně 77 % nizozemské společnosti AAA Auto Group N.V., jejíž akcie jsou kotovány na burzách v Praze a Budapešti, v úterý ráno informoval, že má v úmyslu prodat kontrolní většinový podíl a chce si ve společnosti ponechat pouze menšinu.

A. J. Denny letos již dříve oznámil, že hodlá odejít z funkce generálního ředitele, a doporučil předání postu Karolíně Topolové. Denny se rozhodl k prodeji po dvaceti letech od chvíle, kdy společnost založil.

“Celý proces by měl trvat přibližně jeden až dva roky,” říká Denny. 

Denny se chystá na 'podnikatelský důchod'

Prodej se týká až 73,79 % akcií AAA Auto Group N.V., které Denny drží prostřednictvím lucemburské společnosti Automotive Industries S.à.r.l. Přesný objem akcií určených k prodeji ještě nebyl určen a bude výsledkem dalších jednání.

"Existuje možnost, že si Denny ponechá menšinový podíl nadále držený prostřednictvím Automotive Industries S.à.r.l., stejně jako 3,77 % akcií AAA Auto Group N.V., které vlastní osobně. Zbylých 22,44 % akcií vlastní soukromí investoři, část z nich je také v držení zaměstnanců a manažerů společnosti," uvedla společnost.

Jako poradci pro prodej byly vybrány společnosti PricewaterhouseCoopers a Patria Corporate Finance.

Tucet zajímavých ojetin v nabídce autobazarů:

Denny již dříve v letošním roce oznámil, že se po dvou dekádách v byznysu chystá svoje aktivity omezit. "Již nějakou dobu jsem zvažoval svůj ´podnikatelský důchod´. Budování společnosti jsem věnoval dvacet let svého života. Celkem úspěšně jsem provedl AAA Auto ekonomickou krizí a dovedl společnost k velmi solidní ziskovosti,“ řekl Denny, který vedl firmu od jejího založení v roce 1992.

Za posledních 20 let vyrostlo AAA Auto v největšího prodejce ve střední a východní Evropě, kdy v minulém roce společnost prodala téměř 45 000 ojetých vozů a dosáhla obratu 276 milionů eur.

AAA Auto v současnosti prodává automobily v sedmnácti pobočkách v České republice, v devíti na Slovensku a v jedné v Ruské federaci. Na podzim plánuje otevřít jednu novou pobočku v ČR i SR a dalších několik v průběhu příštího roku.

Velký sraz šlapacích autíček. Podívejte se na rarity:

 

Právě se děje

Další zprávy