Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí zpomalila růst na 2,3 procenta, odhadli statistici

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 14. 8. 2018 9:35
Růst HDP za celý rok by se měl podle většiny analytiků pohybovat kolem tří procent.
Ilustační foto.
Ilustační foto. | Foto: iStock

Praha - Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,3 procenta z 4,2 procenta v předchozím čtvrtletí. Mezičtvrtletně pak stoupl hrubý domácí produkt (HDP) o 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Podle statistiků se dynamika růstu české ekonomiky v meziročním srovnání snížila kvůli vysoké srovnávací základně.

Pro trh jsou předběžné výsledky zklamáním. Údaje totiž mírně zaostaly za jeho odhadem, který předpokládal růst o 2,7 procenta, ale také například za odhadem České národní banky, která očekávala 2,6 procenta.

"Ačkoli předběžný odhad neuvádí strukturu růstu, naznačuje, že hlavním motorem růstu zůstává spotřeba domácností a obnovená investiční aktivita podniků," říká hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Spotřebu domácnostní udržuje na vysoké úrovni podle ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy nejnižší míra nezaměstnanosti za posledních více než dvacet let a s ní související nejrychlejší růst reálných mezd za posledních patnáct let. "Mzdy rostou v nominálním vyjádření tak citelně, že Čechy zatím o spotřebitelský apetýt prakticky nepřipravuje ani sílící růst cen bydlení či elektřiny," popisuje Kovanda.

Také situace na pracovním trhu se opět zlepšila. Zaměstnanost v druhém kvartále byla o 1,9 procenta vyšší než ve stejném loňském období loni a proti prvním třem měsícům roku stoupla o 0,6 procenta.

Druhým tahounem české ekonomiky byly zejména podnikové investice, což je analytiků žádoucí. "Vzhledem k tomu, že jak spotřeba, tak investice vykazují nezanedbatelnou dovozní náročnost, promítá se poptávka po zahraničním spotřebním a investičním dovozu do silného tlaku na horší výkon zahraničního obchodu, " vysvětluje Kovanda s tím, že česká ekonomikazatím obstojně čelí nasycování evropského trhu s osobními automobily, které je letos nejpatrnější od roku 2013.

Za celý letošní rok by česká ekonomika měla vykázat růst přibližně tři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy