Česká ekonomika si drží solidní růst. Lidé mají stále chuť utrácet

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 31. 5. 2019 9:54
Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,6 procenta, stejně jako v posledním loňském čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt (HDP) o 0,6 procenta. Zpřesněná čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Čísla jsou mírně lepší než v předběžném odhadu z poloviny května, podle kterého rostla česká ekonomika meziročně o 2,5 procenta a proti předchozímu čtvrtletí o půl procenta.

"Růst byl podpořen zejména ochotou domácností více utrácet. Dalším faktorem byly i běžné a investiční výdaje vládních institucí," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 1,6 procenta a meziročně o 2,9 procenta. Výdaje domácností oproti předchozímu čtvrtletí reálně vzrostly o 1,6 procenta a meziročně o 2,7 procenta. U vládních institucí výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně o 3,4 procenta a mezičtvrtletně o 1,6 procenta.

Co se týká odvětví, přispěl k růstu podle statistiků nejvýrazněji zpracovatelský průmysl. Dařilo se zejména výrobě strojů a výrobě pryžových a plastových výrobků. Zvolnění statistici zaznamenali v automobilovém průmyslu a výrobě elektrických zařízení. "Ačkoli i Česko se potýkalo s nižší dynamikou výroby aut, zpracovatelský průmysl jako celek, tedy včetně například výroby strojů nebo plastů, podal solidní výkon a ekonomiku stále táhl," říká ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Saldo zahraničního obchodu se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšilo o 2,4 miliardy korun. Vývoz zboží a služeb se meziročně zvýšil o dvě procenta, dovoz stoupl o 2,1 procenta, uvedl ČSÚ.

"Pro letošek čekáme růst české ekonomiky tempem 2,4 procenta. Pokud se situace kolem obchodních válek a brexitu bude vyvíjet v podobně negativním duchu jako doposud, zamíří prognózy růstu české ekonomiky ke dvěma procentům či dokonce níž. V takovém scénáři by Česká národní banka mohla přikročit ke snížení úrokových sazeb koncem tohoto roku, pokud uvolňování nebude probíhat přes slabší kurz," domnívá se ekonom společnosti Cyrrus Michal Brožka.

 

Právě se děje

Další zprávy