Česká ekonomika poroste rychleji, odhaduje i ČNB

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 5. 2014 15:45
Hrubý domácí produkt by měl letos růst o 2,6 procenta, v příštím roce pak o 3,3 procenta.
Ilustrační foto (sídlo ČNB)
Ilustrační foto (sídlo ČNB) | Foto: Reuters

Praha - Česká národní banka (ČNB) zlepšila v nové prognóze odhadovaný vývoj české ekonomiky pro letošní i příští rok. Hrubý domácí produkt by měl letos růst o 2,6 procenta, v příštím roce pak o 3,3 procenta.

Informoval o tom guvernér ČNB Miroslav Singer.

V únoru přitom ČNB předpokládala letošní růst ekonomiky o 2,2 procenta a o 2,8 procenta v příštím roce.

Bankovní rada rovněž konstatovala, že se zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB opustí režim devizových intervencí později. Prognóza počítá s udržením kurzu poblíž 27 korun za euro do počátku příštího roku.

Pokud by se současná prognóza ČNB měla vyplnit, kurzový režim opustí centrální banka podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské někdy v polovině roku 2015. "Podle našich propočtů každé snížení očekávané inflace o desetinku, odsouvá konec režimu o měsíc," uvedla.

"Růst ekonomiky letos podpoří zrychlující dynamika zahraniční poptávky, uvolnění domácích měnových podmínek a v menší míře fiskální (rozpočtová) politika," uvedl Singer.

Inflace, nejnižší za deset let

Podle nové prognózy by měla inflace ve druhém čtvrtletí 2015 činit 2,3 procenta a ve třetím čtvrtletí 2,2 procenta. Předchozí odhad počítal ve druhém čtvrtletí s inflací 2,8 procenta a ve třetím čtvrtletí s inflací 2,5 procenta.

Průměrná inflace za celý letošní rok podle Singera bude 0,8 procenta, což je nejnižší hodnota za posledních deset let. Příští rok očekává ČNB průměrnou inflaci 2,2 procenta.

"To, že ekonomika nyní oživuje bez inflace, neznamená, že tomu bude napořád. Riziko pozvolnějšího oživení inflace také vnímám, ale nedomnívám se, že se inflace ve druhé polovině nevynoří nad hladinu 1,8 procenta," uvedla Horská.

Tržní úrokové sazby by měly podle Singera zůstat na stávajících velmi nízkých úrovních až do počátku příštího roku.

Rizika možného odhadovaného vývoje jsou podle ČNB mírně protiinflační. Patří mezi ně možný nižší výhled na vývoj úrokových sazeb i cen v eurozóně a nižší než očekávaný nárůst mezd. Opačně by popřípadě mohl působit vývoj světových cen zemědělských komodit.

Ministerstvo financí v nové dubnové prognóze rovněž zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce, a to na 1,7 procenta z lednových 1,4 procenta. Pro rok 2015 nadále počítá s růstem dvě procenta. Podle Evropské komise česká ekonomika letos vzroste o dvě procenta. V roce 2015 by měl růst HDP dosáhnout 2,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy