Česká ekonomika poroste pomaleji, než se čekalo, říká úřad

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 10. 2014 14:20
Podle ministerstva financí by letos česká ekonomika mohla posílit o 2,4 procenta. O růst se má postarat výhradně domácí poptávka.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Oživování české ekonomiky bude pokračovat, i když pomaleji, než se čekalo. Letos by podle ministerstva financí mohl hrubý domácí produkt (HDP) vzrůst o 2,4 procenta. To je o 0,3 procenta méně oproti červencovým odhadům.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Důvodem je podle úřadu revize ekonomického růstu v předchozích čtvrtletích směrem dolů, k níž přistoupil Český statistický úřad v souvislosti s přechodem na nový evropský standard ESA 2010.

Odhad ministerstva financí pro rok 2015 zůstává stejný. České hospodářství by mohlo růst tempem 2,5 procenta. V obou letech by měl být růst tažen výhradně domácí poptávkou, příspěvek čistých vývozů by se měl pohybovat okolo nuly,  uvádí ministerstvo.

Letos se čeká půlprocentní inflace

Navzdory oslabení koruny vlivem devizových intervencí České národní banky by se rok 2014 měl podle ministerstva vyznačovat velmi nízkou inflací. Na rozdíl od minulých let by totiž měly administrativní vlivy, zejména snížení cen elektřiny, během celého letošního roku působit protiinflačně.

"Průměrná míra inflace by tak letos mohla dosáhnout jen 0,5 %. V roce 2015 by se sice růst spotřebitelských cen měl zrychlit, očekáváme však, že se inflace stále bude pohybovat pod inflačním cílem ČNB," uvádí ministerstvo v nové prognóze.

Úřad dále předpověděl postupné snižování míry nezaměstnanosti. Objem mezd a platů by se letos mohl zvýšit skoro o tři procenta a v příštím roce pak o necelá čtyři procenta.

Vývoj za hranicemi tlumí optimismus

Česká bankovní asociace vidí budoucí vývoj tuzemské ekonomiky podobně. Ve své aktualizované prognóze zachovala odhad letošního růstu ekonomiky o 2,4 procenta. V příštím roce by měl hrubý domácí produkt vzrůst rovněž o 2,4 procenta, v pololetí asociace rovněž očekávala růst o 2,7 procenta.

"Od minulé prognózy jsme zaznamenali smíšené signály. Na jedné straně byl dosavadní vývoj příznivější, než jsme očekávali, na straně druhé se objevily zprávy ze zahraničí tlumící optimismus jak pro poslední čtvrtletí tohoto roku, tak i pro rok 2015," komentoval situaci hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.
    
V Česku tedy podle něj pokračuje hospodářské oživení, přibývají ale rizika pro budoucí vývoj. Rizikem prognózy pro zbytek roku je spíše nižší výkon související především s horším než původně očekávaným vývojem zahraniční poptávky.

Tahoun eurozóny oslabuje

Prognóza růstu HDP eurozóny pro rok 2014 se aktuálně snižuje na 0,8 procenta z původně očekávaných 1,2 procenta. Hlavní nejistotou vývoje je ekonomický výkon Německa.

Němci snížili odhad růstu německé ekonomiky na letošní a příští rok. Hrubý domácí produkt má letos stoupnout o 1,2 procenta, což je o více než půl procenta méně, než se očekávalo. Pro rok 2015 pak německá vláda počítá se zrychlením o 1,3 procenta namísto dvou procent.

 

Právě se děje

Další zprávy