Česká ekonomika loni v růstu překonala většinu EU. Blíží se životní úrovni Španělska

ČTK ČTK
15. 4. 2019 11:10
Česká ekonomika byla loni s růstem o 2,9 procenta 13. nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii. Růst českého HDP byl vyšší než u původních členských zemí EU včetně Německa i než průměr celé EU. Informoval o tom předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Nejrychleji rostlo loni Irsko, Malta a Polsko, nejpomaleji Itálie, Dánsko, Velká Británie a Německo, na které je česká ekonomika výrazně navázána. "Rychleji rostoucí jsou spíše nové členské země. Výjimkou je Irsko a Malta. Staré členské země měly slabší růst," uvedl Rojíček.

Růst české ekonomiky loni zpomalil na 2,9 procenta z 4,5 procenta v roce 2017. Rojíček doplnil, že ekonomiku loni podpořily hlavně výdaje na spotřebu i investiční aktivita. Oslabil vlil zahraniční poptávky a vrcholil problém s nedostatkem pracovní síly. Na základě vývoje růstu ekonomiky po čtvrtletích je česká ekonomika podle Rojíčka již zřejmě za svým vrcholem.

Z pohledu ekonomické úrovně Česko podle Rojíčka bylo v roce 2017 na 89 procentech úrovně EU. Podle něj se země blíží 90 procentům průměru EU a například tak úrovni Španělska. "V době vstupu do EU v roce 2004 byla ČR na úrovni 78 procent průměru EU," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy