Česká ekonomika dál výrazně roste, tempo ale zpomaluje. Vrchol je už za námi, říkají analytici

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 5. 2018 10:22
Růst HDP podle statistiků táhla výhradně zvyšující se domácí poptávka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalila meziroční růst na 4,5 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Mezičtvrtletně stoupl hrubý domácí produkt o 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který zveřejnil Český statistický úřad.

Růst HDP podle statistiků táhla výhradně zvyšující se domácí poptávka. "Pokračoval významný růst výdajů domácností a investičních výdajů firem," uvedl ČSÚ. Podle něj se na tvorbě HDP kladně podepsala vedle průmyslu i většina odvětví služeb a dařilo se také stavebnictví.

Opět se zlepšila i situace na pracovním trhu. Zaměstnanost v prvních třech měsících roku byla o 1,7 procenta vyšší než ve stejném období loni. Proti loňskému čtvrtému čtvrtletí stoupla o půl procenta.

Podle analytiků oslovených agenturou ČTK je vývoj české ekonomiky příznivý a v evropském srovnání na vysoké úrovni, v dalších čtvrtletích bude růst ovšem zpomalovat. Za celý letošní rok by tak měl růst ekonomiky přesáhnout tři procenta.

"V průběhu roku by měl růst zpomalovat. Za celý rok předpokládáme zvýšení HDP zhruba o tři procenta. V evropském kontextu jde stále o nadprůměrné tempo růstu zajišťující přibližování životní úrovně v České republice k západoevropské úrovni," uvedl hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí byl podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera zřejmě nejvyšší v letošním roce. V dalších čtvrtletích čeká růst mezi třemi až čtyřmi procenty. "Dnešní předběžný odhad HDP tak i přes mírně slabší čísla potvrzuje, že vývoj ekonomiky zůstává nadále příznivý," uvedl.

"Meziroční tempo růstu HDP bude zpomalovat i v nadcházejících čtvrtletích, a to především ve druhé polovině letošního roku, který bude ovlivněn silnou základnou roku 2017. V souhrnu za celý letošní rok může česká ekonomika přidat velmi solidních 3,5 procenta," uvedl i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška jde o citelné, ale nikoliv nečekané zpomalení proti loňskému růstu. Ten byl totiž dlouhodobě neudržitelný, uvedl. "Aniž by byla známa přesná struktura růstu, potvrzují se odhady, že k němu přestal přispívat čistý export. Česká ekonomika tedy přišla o jeden ze tří pilířů svého růstu. Pokud nicméně nepřijde ze zahraničí nečekaný šok, očekáváme pro českou ekonomiku v dalších čtvrtletích stabilizaci meziročního tempa nad třemi procenty," uvedl.

Současné tempo růstu je i podle analytika Raiffeisenbanky Jakuba Červenky stále velmi vysoké. "Vývoj ukazuje, že česká ekonomika dosáhla na přelomu roku vrcholu svého hospodářského cyklu a v novém roce začala pomalý sestup. Za celý letošní rok očekáváme zpomalení růstu HDP na 3,5 procenta," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy