Češi v zimě protopili v průměru o tři procenta více, období mírných zim ale pokračuje

ČTK ČTK
13. 4. 2016 9:15
Poslední zima byla jen nepatrně chladnější než dvě předcházející, uvedlo Teplárenské sdružení. Doba mírných zim přesto pokračuje, a lidé tak budou v rámci vyúčtování tepla dostávat spíše přeplatky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - České domácnosti v uplynulé zimě spotřebovaly meziročně v průměru o tři procenta více tepla. Sdělilo to dnes Teplárenské sdružení ČR (TS ČR), jehož členové zásobují teplem přes 1,2 milionu tuzemských domácností. Nižší nárůst dodávek byl podle sdružení zaznamenán zejména v lokalitách, kde byla dokončena úsporná opatření, zejména zateplování budov.

"Období velmi mírných zim pokračuje, což se promítá do spotřeby tepla. Poslední zima byla jen nepatrně chladnější než ty dvě předcházející," uvedl dnes ředitel sdružení Martin Hájek. Dále připomněl, že do vyúčtování tepla za loňský rok se promítne pouze část zimy, vývoj teplot v letošním prvním čtvrtletí bude patrný až ve vyúčtování za rok 2016. "Přestože byl loňský rok z pohledu vytápění mírně chladnější než rok 2014, byl stále teplotně významně nadprůměrný, a proto předpokládáme, že lidé budou v rámci vyúčtování spotřeby tepla dostávat spíše přeplatky," podotkl Hájek.

Připomněl, že ačkoli byl průběh tří posledních zim rozdílný, jejich průměrná teplota se pohybovala vždy skoro dva stupně Celsia nad dlouhodobým normálem. "Každý stupeň proti dlouhodobému normálu snižuje spotřebu tepla přibližně o šest procent," dodal.

Podle dat sdružení zásobují teplárny, elektrárny, závodní energetiky a plynové kotelny teplem pro vytápění a ohřev teplé vody 1,6 milionu českých domácností. Zhruba 55 procent tepla pro tuzemské byty se v teplárnách vyrábí z uhlí, třetina ze zemního plynu. Dalších přibližně sedm procent tvoří biomasa a čtyři procenta připadají na teplo ze zařízení pro energetické využití odpadů, z topných olejů a druhotných zdrojů energie.

 

Právě se děje

Další zprávy