Češi se bojí dovolené v cizině, mění moře za klidnou dovolenou doma

Olga Skalková Olga Skalková
30. 4. 2016 11:20
Bezpečných míst pro dovolenou u moře ubylo, ostatní zdražují. Zájem Čechů o dovolenou v tuzemsku se proto výrazně zvyšuje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Zuzana Šmajlerová/Economia

Praha - Hotely, penziony a pronajímané chaty v Česku se na letošní léto plní jako nikdy dříve. Přestože ekonomika roste a platy se zvedají, mnoho lidí se rozhodlo pro tuzemskou dovolenou. Hoteliéři a cestovní kanceláře, které oslovily Hospodářské noviny, zaznamenávají růst prodaných domácích zájezdů o desítky procent.

"Od prosince se prodeje nezastavily. Už teď nám meziročně vzrostly o 25 procent a některé objekty jsou již vyprodané," tvrdí Petr Krč, předseda představenstva cestovní kanceláře Atis, která je největším prodejcem tuzemských zájezdů. Stejně je na tom Čedok, jediná z velkých cestovních kanceláří, která se na zájezdy po Česku dlouhodobě zaměřuje a je dvojkou trhu. Ze skokového růstu zájmu o domácí dovolené profitují i pronajímatelé chalup a chat.

Vadnoucí zájem o dříve oblíbené prázdniny u moře a naopak sílící poptávku po tuzemské dovolené způsobují hlavně obavy lidí z bezpečnostní situace v některých zemích a z uprchlické krize. I podle Asociace hotelů a restaurací je už teď vidět, jak se byznys kolem domácích dovolených výrazně zvedá, další vlna poptávky má přijít těsně před létem.

"Ubylo bezpečných přímořských destinací, kam jezdí rodiny s dětmi. V ostatních letoviscích je tlak na ceny. Dost rodin bude volit Česko,“ říká prezident asociace Václav Stárek.

O jaké lokality je v tuzemsku největší zájem? Jak klesl zájem o zahraniční pobyty? Čtěte více na webu Hospodářských novin.

 

Právě se děje

Další zprávy