Češi nakupovali i po Vánocích, tržby překonaly očekávání

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 3. 2015 9:40
K růstu maloobchodních tržeb přispěla hlavně nižší nezaměstnanost i inflace blízko nuly.
Nakupování. Ilustrační foto
Nakupování. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Maloobchodní tržby rostly v lednu meziročně o 6,6 procenta po očištění od vlivu pracovních dnů. V porovnání s prosincem 2014 stouply o dvě procenta. Vyplývá to z dnešních dat Českého statistického úřadu.

Podle analytiků jde o příjemné překvapení, které předstihlo jejich očekávání. Oproti předchozím měsícům totiž růst zrychlil. Od července 2014 totiž meziměsíční růst nepřesahoval jedno procento a ještě v prosinci například činil 0,4 procenta, meziroční růst pak 4,2 procenta.

K lepšímu lednovému výsledku přispěly podle ČSÚ prakticky všechny oblasti obchodu. Tržby z prodeje potravin stouply meziročně o 4,8 procenta. Díky nízkým cenám se výrazně zvýšil i prodej pohonných hmot – i přes pokles cen zde tržby stouply o 6,7 procenta.

Nižší nezaměstnanost i inflace

K celkovému zlepšení podle analytiků přispěla klesající nezaměstnanost. Stejně tak lidé více nakupovali díky růstu mezd či nízké meziroční inflaci, která se stále drží na úrovni 0,1 procenta.

Pokračuje výrazný růst tržeb z prodeje zboží přes internet - meziročně o 15 procent. Tržby prodejců počítačového a komunikačního zařízení vzrostly o 15,7 procenta, za výrobky pro domácnost utržili o 11,2 procenta více, za zboží pro kulturu, sport a rekreaci o 7,6 procenta více a za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o 3,2 procenta více.

Meziroční pokles tržeb nastal v lednu pouze v případě prodeje oděvů a obuvi - o 3,8 procenta.

Už bez prodeje aut

Oproti předchozím měsícům už ČSÚ do těchto "rychlých informací" za maloobchod nezapočítává prodej motorových vozidel. "Důvodem změny je srovnatelnost s obdobnými zprávami ostatních evropských zemí. Úprava zároveň zohledňuje požadavky uživatelů, pro které tak budou informace přehlednější a srozumitelnější," vysvětluje Jana Gotvaldová z ČSÚ.

"Pokud do lednových čísel vložíme i údaje o automobilech, dostaneme se k meziročnímu růstu o 6,4 procenta," dodává analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Růst se podle analytiků udrží

Podle odborníků lze očekávat, že podobně příznivá budou i únorová čísla. "Což vytvoří základ pro zrychlení soukromé spotřeby v celém letošním prvním kvartálu. Česká ekonomika se zatím má o co opřít," uvádí hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

S dalším růstem maloobchodních tržeb počítá i analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká. "A to kvůli příznivě nízké nezaměstnanosti, růstu mezd, i když v mírnějším tempu, a přetrvávající nízké inflaci," dodává. Podle Pavla Kulhavého z PwC Audit budou nadále tahounem internetoví prodejci. "Očekávám, že jim ani letos nedojde dech. Řada významných kamenných prodejců navíc vstup do tohoto segmentu teprve chystá," připomíná.

 

Právě se děje

Další zprávy