Maloobchodní tržby loni rostly nejvíce od roku 2007

Ekonomika Ekonomika
4. 2. 2015 9:50
Nejvyšší růst tržeb zaznamenal prodej zboží přes internet a prostřednictvím zásilkové služby - o 19,7 procenta.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Maloobchodní tržby loni v Česku rostly o 5,4 procenta, což je nejlepší výsledek od roku 2007. Předloni rostly meziročně o procento. Vyplývá to z dnešních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Důvodem byly hlavně vyšší tržby v motoristickém segmentu.

Kromě listopadu překročily loni v každém měsíci úroveň srovnatelného období v roce 2013. Nejvyšší růst zaznamenal prodej zboží přes internet a prostřednictvím zásilkové služby - o 19,7 procenta. Ve specializovaných prodejnách se lépe prodávaly počítačová a komunikační zařízení, výrobky pro domácnost a sport, rekreace, kultura, oděvy a obuv. V motoristickém segmentu se tržby reálně meziročně zvýšily o 11,6 procenta, v tom za prodej motorových vozidel o 12,1 procenta a za opravy o 9,6 procenta.

Tržby za nepotravinářské zboží loni vzrostly o 4,3 procenta, za pohonné hmoty o 1,7 procenta a za potraviny o 1,3 procenta. Naopak méně se prodávalo farmaceutické a zdravotnické zboží, tržby za něj klesly o 2,6 procenta.

V prosinci sice proti listopadu tržby klesly po očištění o sezonní vlivy o 0,4 procenta, meziročně se ale po očištění zvýšily o 4,2 procenta. Podobně jako v celoroční bilanci se na růstu podílel hlavně motoristický segment, rostl ale i samotný maloobchod.

Nejvíce rostly v prosinci tržby z prodeje zboží přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (meziročně o 23,8 procenta) a prodeje počítačového a komunikačního zařízení (o 19,2 procenta). "Loňský prosinec potvrdil svou pozici nejsilnějšího prodejního měsíce v roce. Vlna zájmu o elektroniku a elektrospotřebiče se vzhledem k vánoční sezóně projevila v nárůstu prodejů trojnásobně oproti zbytku roku. V meziročním srovnání jsme pak zaznamenali nárůst o dvacet procent," uvedl například ředitel prodeje sítě Expert Elektro Robin Weintritt.

V dalších měsících by měly podle analytiků maloobchodní tržby růst. "Reakci trhu na dnes zveřejněná data nečekám. Pro korunu bude mnohem významnější zasedání České národní banky tento týden a především zveřejnění inflace za leden v příštím týdnu," říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

 

Právě se děje

Další zprávy