Češi hodnotí ekonomickou situaci země nejlépe od roku 2008

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
30. 9. 2014 17:21
Podle 44 procent lidí je však ekonomická situace stále špatná, zjistil průzkum.
Černá v myslích Čechů i nadále převažuje.
Černá v myslích Čechů i nadále převažuje. | Foto: Thinkstock

Praha - Češi hodnotí ekonomickou situaci země nejlépe od roku 2008, stále ale převažují negativní hodnocení.

Podle 44 procent lidí je ekonomická situace špatná, dvě pětiny dotázaných ji považují za "ani dobrou, ani špatnou" a jen 16 procent Čechů ji označilo za dobrou. Zbývající lidé zvolili odpověď "nevím". Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V posledním průzkumu v červnu bylo záporných hodnocení 45 procent a kladných 15 procent, statisticky byl tedy rozdíl velmi malý. Nicméně oproti loňskému září klesl podíl negativních hodnocení o 24 procent. Lepší hodnocení než v aktuálním průzkumu zaznamenalo CVVM naposledy v roce 2008, kdy byla ekonomická situace ČR špatná podle 32 procent lidí, kladně ji hodnotilo 23 procent Čechů.

Více negativní jsou muži a starší lidé

Optimismus narůstá se životní úrovní, příjmem a subjektivní spokojeností s osobním životem. Vyšší podíl kritického hodnocení zaznamenalo CVVM mezi muži a staršími lidmi. Příznivěji se o ekonomické situaci vyjadřují absolventi vysokých škol, studenti, podnikatelé, živnostníci a také ti, kteří se politicky tíhnou k pravici nebo pravému středu.

Úroveň své domácnosti hodnotí jako dobrou 42 procent lidí, za špatnou ji považuje 22 procent dotázaných a neutrálně se vyjádřilo 36 procent Čechů. Proti červnovému průzkumu vzrostl podíl kritického hodnocení o čtyři procentní body. Loni v září hodnotilo úroveň své domácnosti kladně 38 procent lidí, nepříznivě pak 21 procent.

Podobně jako v případě ekonomické situace země se hodnocení vlastní domácnosti zlepšuje s rostoucím příjmem či dosaženým vzděláním. Ke spokojenějším obyvatelům se řadí studenti, podnikatelé, vysoce kvalifikovaní pracovníci nebo voliči pravice.

Průzkum se uskutečnil od 8. do 15. září a zúčastnilo se ho 1017 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy