Ceny ve výrobě a službách klesají, hlásí statistici

ČTK ČTK
17. 3. 2014 10:19
Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Ceny průmyslových výrobců se v únoru stejně jako v lednu meziročně snížily o 0,7 procenta. Proti loňskému únoru klesly i ceny v zemědělství, stavebnictví a službách. Ceny ve všech zmíněných odvětvích klesaly i o měsíc dřív. Oznámil to Český statistický úřad.

"Průmysl ani zemědělství prozatím žádné zřetelné inflační tlaky pro českou ekonomiku negenerují. Na druhé straně však nelze zapomínat, že jde o průměrná čísla, za nimiž se skrývají velké rozdíly. Jak v průmyslu, tak v zemědělství. A zapomenout nelze ani na dominantní vliv levnějších energií, za něž ČR vděčí především vývoji cen v zahraničí," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. Ty se v únoru meziročně zvýšily o 0,2 procenta, podle analytiků by měly pomalu růst až k jednomu procentu v druhé polovině roku. Postupně se podle nich více začne ve vývoji cen promítat vliv loňských listopadových devizových intervencí České národní banky. Centrální banka je zahájila kvůli obavám, aby nenastala deflace, tedy pokles spotřebitelských cen.

Výrazný růst nákladů nehrozí ani ve zbytku roku

"Podle našich odhadů se ceny výrobců v průběhu druhého čtvrtletí vymaní z meziročního poklesu. Na druhou stranu z výrazného růstu cen nákladů mít ale obavu nemusíme i navzdory umělému oslabení koruny," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Letos v průměru počítá s růstem cen průmyslových výrobců o 0,4 procenta.

Pokud jde o aktuální vývoj cen ve výrobě, ceny zemědělských výrobců podle statistiků v únoru zrychlily meziroční pokles na pět procent, v lednu byl čtyřprocentní. Ceny stavebních prací byly podle odhadů Českého statistického úřadu v únoru meziročně nižší o 0,4 procenta, což je mírné zpomalení poklesu - v lednu činil meziročně 0,5 procenta. Zpomalil rovněž meziroční pokles cen tržních služeb v podnikatelské sféře, v únoru byly ve srovnání s loňským únorem nižší o procento, v lednu byl meziroční pokles 1,8 procenta.

Meziměsíčně, tedy ve srovnání s letošním lednem, se v únoru nezměnily ceny stavebních prací a průmyslových výrobců, ceny zemědělských výrobců vzrostly o 0,2 procenta a tržních služeb o 0,7 procenta.

Pomohlo zlevnění energií i telekomunikací

V průmyslu za meziročním poklesem cen stálo především zlevnění elektřiny, plynu a páry o 8,8 procenta. Ceny koksu a rafinovaných ropných produktů se snížily o 2,3 procenta, ceny černého a hnědého uhlí a lignitu klesly o 5,6 procenta. Ceny dopravních prostředků naopak meziročně rostly o 4,1 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 0,6 procenta, z toho ceny mléčných výrobků se zvýšily o 12,6 procenta a masa a masných výrobků o 2,5 procenta. Klesly ceny pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků, a to o 3,7 procenta.

V zemědělství se meziročně snížily ceny v rostlinné výrobě o 15,2 procenta, když víc než o pětinu zlevnily obiloviny (21,8 procenta). Olejniny byly meziročně levnější o 11,6 procenta, naopak brambory ve srovnání s loňským únorem zdražily o 42,5 procenta, čerstvá zelenina o 22,3 procenta a ovoce o 11,7 procenta. Mléko zdražilo o 22,5 procenta. Ceny skotu byly naopak nižší o 5,4 procenta, drůbeže o 8,3 procenta a vajec o 14,7 procenta.

V tržních službách v únoru proti loňsku klesly ceny za telekomunikační služby o 21,0 procenta a za skladování se platilo meziročně o 18,1 procenta méně. Poštovní a kurýrní služby zdražily o 8,9 procenta, ceny za reklamní služby a průzkum trhu vzrostly o 5,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy