Růst cen zrychluje, zdražují hlavně potraviny. Koruna je nejsilnější od konce intervencí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 9. 6. 2017 9:59
Spotřebitelské ceny stouply v květnu o 2,4 procenta oproti stejnému měsíci loňského roku. Na meziroční růst měly největší vliv potraviny a nealkoholické nápoje, uvedli dnes statistici. Koruna reagovala posílením a posunula se na nová maxima od ukončení intervencí až na 26,20 koruny za euro.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 2,4 procenta z dubnových dvou procent. Rostly hlavně ceny potravin, zdražování pohonných hmot zpomalilo. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Meziroční inflace se tak nadále držela nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky.

"Dnešní čísla byla pro trh překvapením, koruna tak reaguje posílením a posouvá svá nová maxima od ukončení intervencí až na 26,20 koruny za euro," upozorňuje analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.

Oproti loňskému květnu stouply zejména ceny cukru (o 19,6 procenta), vajec (o 17,5 procenta) a másla (o 16,4 procenta). Ceny sýrů byly vyšší o 14,3 procenta, běžného pečiva o 9,5 procenta, jogurtů o 8,8 procenta, masa o 5,6 procenta, mléka o 5,2 procenta, ovoce o 4,3 procenta.

"Navíc se potvrdilo, že i dočasný pokles cen alkoholických nápojů byl velikonočním artefaktem," připomíná ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. V květnu alkohol totiž opět zdražil - lihoviny o  2,5 procenta, víno o 3,2 procenta. K tomu se přidal růst cen tabákových výrobků  o 0,5 procenta.

Pohonné hmoty zlevnily proti dubnu o 1,1 procenta, v porovnání s loňským květnem však byly dražší o 7,8 procenta. "Inflaci táhne nahoru také řada odvětví služeb. Služby celkově meziročně zdražily o 2,8 procenta," doplňuje Zamrazilová.

Oproti loňskému květnu klesly například ceny tepla a teplé vody o 2,3 procenta.

Podle Šimka je stále pravděpodobnější, že na rostoucí inflaci v druhé polovině roku zareaguje ČNB po dlouhé době zvýšením úrokových sazeb. 

"Spotřebitelské ceny by se podle našeho odhadu měly i ve zbytku roku držet nad dvouprocentním inflačním cílem. Starat se o to bude jádrová inflace a podporovat by ji měl nárůst mezd a zvyšující se kupní síla spotřebitelů," předpovídá ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Celkově by podle něj inflace letos měla dosáhnout v průměru 2,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy