Ceny letenek mohou zlevnit až o tisíce. Díky levné ropě

ČTK ČTK
11. 12. 2014 14:07
Cena severomořské ropy Brent se ve středu poprvé za více než pět let propadla pod 65 dolarů za barel.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Ceny letenek na dálkových linkách by příští rok mohly klesnout až o 2000 Kč, pokud se udrží současné nízké ceny ropy. Uvedl to ve čtvrtek ředitel prodejního portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) dnes uvedlo, že průměrné ceny zpátečních letenek by příští rok mohly být o zhruba pět procent nižší než letos.

"Pokud se nízká cena ropy udrží více než tři měsíce, může to znamenat pokles cen letenek po Evropě v řádu stovek korun a dálkových letenek v rozmezí 1000 až 2000 korun," uvedl Trejbal.

Cena severomořské ropy Brent se ve středu poprvé za více než pět let propadla pod 65 dolarů za barel. Cena Brentu od června klesla o více než 40 procent, zejména kvůli růstu těžby ropy v USA. Podle údajů IATA tvoří náklady na palivo v průměru 31 procent celkových nákladů aerolinek.

IATA uvedla, že průměrná cena zpáteční letenky bez započtení daní a příplatků po očištění o inflaci klesne proti letošním cenám odhadem o 5,1 procenta na 458 dolarů (zhruba 10 200 Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy