Jen hodinu od města a žádnou ruinu. Ceny chalup rostou, lidé už tam ale nechtějí dřít

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 7. 2019 10:43
Ceny chat a chalup v Česku nadále rostou, nejvíce v okolí Prahy a v atraktivních horských střediscích. Největší zájem je o lokality v hodinové dojezdové vzdálenosti z hlavního města, například Slapy, Orlík nebo okolí Sázavy a Berounky. Trendem je nákup rekreační nemovitosti k celoročnímu užívání, kupující však chtějí relaxovat na chalupě, nikoliv dřít.
Foto: Juta

Z horských oblastí stále převládají Krkonoše a Šumava, v poslední době se do popředí zájmu dostávají také Beskydy a Krušné hory. Vyplývá to z dat realitních kanceláří.

"Ceny chalup rostou i nadále, podle našich údajů meziročně o 12 procent. Zájem o chaty a chalupy je stabilní, poptávka vždy roste zhruba s příchodem jara a slábne na konci podzimu," uvedl ředitel realitní kanceláře Bidli Ondřej Mašín.

Nejatraktivnější a zároveň nejdražší podle něj zůstávají Krkonoše, hlavně Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou a Harrachov. Dalšími atraktivními lokalitami jsou Jizerské hory a Šumava. V Moravskoslezském kraji zejména Čeladná a Ostravice v Beskydech.

"U nemovitostí prázdninového charakteru je trend pořád stejný. Zájem o ně rozhodně neopadá a je úplně jedno, v jaké ekonomické situaci se nacházíme. Česká republika je unikátní tím, že je to chatařská velmoc," doplnila provozní ředitelka společnosti Fincentrum Reality Andrea Daňhelová.

Některé chatové oblasti podle ní začínají být z 20 až 25 procent trvale osídleny. "Na jednu zakázku je v průměru více než 15 vážných zájemců, což je historicky nejvyšší číslo," podotkla Daňhelová.

Podle výkonného ředitele serveru Bezrealitky.cz Hendrika Meyera typově nejvíce rostou ceny chatek v zahrádkářských koloniích nebo historických objektů před rekonstrukcí. Cenu zvedá především blízkost krajského města nebo skutečně původní stav s klidným okolím.

"Ceny se však výrazně liší podle dispozice a lokality. Například chatu 3+kk s vlastním pozemkem 300 metrů čtverečních v chatové kolonii do 30 minut dojezdu od Prahy pořídíte od 750 tisíc korun do 1,5 milionu korun," uvedl Meyer.

V nejexponovanějších lokalitách podle něj vzrostly ceny meziročně asi o 15 procent. Jak dále uvedl, na vzestupu jsou lokality v severních Čechách, především Krušné hory. "Zde se dají chaty a chalupy koupit zatím levněji a je vysoká šance na jejich budoucí zhodnocení," uvedl dále Meyer.

Podle mluvčího společnosti Re/Max Tomáše Hejdy není pro cenu chalupy až tak důležité, zda je v atraktivní lokalitě, ale spíše záleží na jejím okolí. "Důvodem pro vysokou cenu některých objektů je jejich poloha. Například okraj chráněné krajinné oblasti nebo na hranici zastavitelného území. Tedy v místě, kde už v okolí další nemovitosti nemohou vyrůst, pokud nebude změněn územní plán," doplnil Hejda.

Podle obchodního ředitele M&M Reality pro Středočeský kraj Jana Bareše ceny chat a chalup v oblíbených rekreačních lokalitách vzrostly za poslední čtyři roky až o polovinu.

"Zřetelně stoupá poptávka po nemovitostech v pěkném stavu. Kupující chtějí relaxovat a užívat si volný čas, nikoliv jezdit na chatu nebo chalupu dřít. Lidé si také začali uvědomovat cenu pozemku a místa. Soukromí, vzrostlá zahrada, pěkný výhled a okolí jsou jasná kritéria, která hodnotu nemovitosti zvyšují," sdělil Bareš.

Specifické jsou podle něj horské lokality, kde klienti vyhledávají vyloženě luxus. Platí to zejména tam, kde jsou poblíž sjezdovky. Ceny luxusních horských nemovitostí podle něj tlačí vzhůru silná poptávka ze strany majetné klientely.

"Například ceny apartmánů ve Špindlerově Mlýně začínají na 100 tisících korun za metr čtvereční. Nicméně u menších jednotek už padla i cena 200 tisíc korun za metr čtvereční, což odpovídá luxusním bytům v centru Prahy. Před třemi lety si nikdo neuměl takové částky představit," dodal Bareš.

 

Právě se děje

Další zprávy