Ceny bytů stouply nad úroveň z ledna 2010, zájem je hlavně o menší

ČTK ČTK
3. 11. 2015 15:35
Ukazatel HB Index v letošním třetím čtvrtletí stoupl o 1,7 procentního bodu na hodnotu 101,4, přičemž 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2008. Pozemky pokračovaly v dlouhodobém zdražování hlavně v okolí velkých měst, ceny rodinných domů stouply jen mírně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků letos pokračují v mírném růstu. Největší zájem u bytů byl o malometrážní byty v Praze a krajských městech. Pozemky pokračovaly v dlouhodobém zdražování zejména v okolí velkých měst. Ceny rodinných domů stouply jen mírně, přičemž trvá zájem o starší domy, uvedla dnes Hypoteční banka.

"Ceny bytů se tak konečně dostaly nad úroveň z ledna 2010," uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček. Z ukazatele HB Index, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že u bytů ve třetím čtvrtletí letošního roku index stoupl o 1,7 procentního bodu na 101,4.

Základní hodnotu indexu 100,0 bodu přitom představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2008. Ukazatel HB Index sleduje tři typy nemovitostí: byty, rodinné domy a pozemky v ČR.

Rodinné domy během třetího čtvrtletí rostly nejpomaleji, jejich HB Index vzrostl o 0,5 procentního bodu na hodnotu 107,7. "Na trhu se zvyšuje nabídka developerské výstavby a nadále přetrvává zájem o rodinné domy ve zhoršeném stavu, které oslovují zájemce svoji nižší pořizovací cenou a možností postupných úprav dle vlastních představ. I nadále také pokračuje zájem o výstavbu nízkoenergetických domů," uvedl Němeček.

HB Index u cen pozemků stoupl ve třetím čtvrtletí o dva procentní body na 123. "Největší zájem je o lokality v okolí velkých měst. Poptávka je však i po levnějších pozemcích bez kompletních veřejných sítí, kde majitelé jako náhradu využívají domácí čističky, tepelná čerpadla a podobně," uvedl Němeček.

-----------------------

Tip: Porovnejte si nabídku hypoték a vyberte tu nejvýhodnější! >>

 

Právě se děje

Další zprávy