Ceny bytů, domů i pozemků rostly rychleji než inflace

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
6. 2. 2015 15:10
Nejvíce loni zdražily rodinné domy, spočítala Hypoteční banka.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Central Group

Praha - Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků loni rostly rychleji než inflace. Nejvíce, o 6,6 procentního bodu, zdražily rodinné domy. Na konci roku pak nejrychleji rostly ceny pozemků. Vyplývá to z ukazatele HB Index, jehož prostřednictvím sleduje Hypoteční banka hodnotu nemovitostí. Průměrná míra inflace za celý rok 2014 dosáhla 0,4 procenta.

Základní hodnotu HB indexu - 100 bodů - představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2008. Rodinné domy loni zdražily na hodnotu 105,8. U bytů loni stoupl HB Index o 4,2 procentního bodu na hodnotu 97,4 - pořád jsou tedy levnější než v lednu 2008.

"Motorem zvyšování cen bytů byl vývoj v Praze a středních Čechách. Vývoj cen u starších zděných i panelových bytů byl prakticky shodný. K největšímu růstu došlo v kategorii malometrážních bytů. V Praze se dobře prodávaly i byty v nových developerských projektech, zájemce o bydlení však oslovily i doposud stavebně nezahájené projekty. Toho využili i někteří developeři, kteří nasadili vyšší ceny," uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček.

Růst cen rodinných domů způsobila přetrvávající poptávka po tomto druhu bydlení v okolí velkých měst a po novostavbách v developerských projektech. "Projevoval se také stabilní zájem o dřevostavby a vzrostla poptávka po rodinných domech v pasivním standardu a po domech s úsporným způsobem vytápění," uvedl Němeček.

Pozemky pokračovaly v dlouhodobém mírném zdražování. HB Index u nich vzrostl meziročně o 3,3 procentního bodu na 119,4. Největší zájem byl o pozemky s rozlohou kolem 800 metrů čtverečních, zájemci je hledali hlavně v okolí větších měst.

 

Právě se děje

Další zprávy