Spojení obrů neovlivní cenu ani kvalitu piva. Česko je na to příliš malé, myslí si lidé z oboru

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
13. 10. 2015 14:00
Případné spojení pivovarnických kolosů SABMiller a Anheuser-Busch InBev neovlivní český trh, známé značky piva ani jeho kvalitu. Vyplývá to z reakcí tuzemských pivovarníků na oznámenou rámcovou dohodu o prodeji. Po převzetí může dojít ke změnám managementu, do výroby ale nikdo zasahovat nebude. Zřejmě se neposune ani spor o značku Budweiser.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Pokud pivovarnickou skupinu SABMiller, která mimo jiné vlastní Plzeňský Prazdroj, koupí světová jednička Anheuser-Busch InBev, neovlivní to cenu ani kvalitu piva v Česku. Vyplývá to z ankety mezi tuzemskými pivovarníky.

Obě společnosti dnes dosáhly rámcové dohody o prodeji, jehož hodnota by mohla dosáhnout 68 miliard liber (2,5 bilionu korun). Šlo by tak o čtvrté největší převzetí v historii.

"Obří transakce neovlivní český pivovarnický trh, známé značky českého piva ani jeho kvalitu," myslí si výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. "Z pohledu světového pivovarnictví je jakákoli země mikroregionem a Česká republika se svou výrobou piva také," vysvětluje.

Podobný názor má státem vlastněný Budějovický Budvar, který vede s firmou Anheuser-Busch řadu známkoprávních sporů po celém světě. "V této historické megafúzi je český pivní trh jen zrnkem písku, neboť transakce probíhá v měřítku celých kontinentů. Nejvíce se dotkne Asie a Afriky. Obří rozměry fúze představují jednak rébus finanční, jednak i rébus pro kartelové právo a antimonopolní úřady na celém světě," říká mluvčí Budvaru Petr Samec. Anheuser-Busch vyrábí například piva Budweiser, Stella Artois či Corona.

Do výroby sahat nebudou

Podle Balacha se bude v podstatě opakovat situace, kdy Plzeňský Prazdroj převzala nadnárodní korporace SABMiller. "Může to mít vliv samozřejmě na management, určitě provedou nějaké reorganizace. Ale do výroby určitě sahat nebudou," říká.

Český zákazník je podle něj náročný a jakákoli změna by způsobila, že by dal přednost jiné značce. "Kdyby sem přišli s tím, že zdraží Prazdroj, protože je to jejich superprémiová značka, tak si myslím, že by jim sami pracovníci z marketingu Prazdroje řekli, že to asi není nejlepší cesta," dodává viceprezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Kočka.

SABMiller dříve proklamoval, že chápe plzeňské prémiové pivo Pilsner Urquell jako vlajkovou loď celé skupiny. "Myslím, že Anheuser-Busch to tak chápe také. Je to významná značka a každý vlastník si je toho vědom," myslí si Balach. SABMilleru se dařilo prosazovat více Pilsner Urquell na zahraniční trhy a tuto snahu by měl mít i Anheuser-Busch InBev. Podle Balacha nový vlastník zachová všechny současné české značky.

To podle Kočky tak jisté není. "Není jasné, jestli Popovice zůstanou, nebo je zavřou v rámci globální ekonomizace výroby," poznamenal. Podle něho bude o podobných krocích jasněji přibližně za rok od koupě.

Spory o značku Budweiser to neposune

Skupina AB InBev vede dlouhodobě soudní spory o značku Budweiser s Budějovickým Budvarem. Celkově je v nich úspěšnější Budvar, který zvítězil asi v 70 procentech případů. V letech 2000 až 2013 bylo definitivně ukončeno přes 180 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budvar vyhrál přes 120 případů, deset sporů skončilo smírem nebo remízou.

Případná megafúze pivovarnických gigantů by neměla mít na známkoprávní spory vliv. Nabytí Plzeňského Prazdroje podle Lukáše Lorence z advokátní kanceláře Čermák, která Budvar v těchto kauzách zastupuje, nedává Anheuseru žádný nový argument ani neotvírá dveře dalším soudům. "Z hlediska těchto soudů se obecně nic v tuto chvíli neposouvá," vysvětluje Lorenc.

Díky registracím ochranných známek Budweiser nebo Budweiser Budvar, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže AB InBev svou klíčovou značku Budweiser používat téměř v 70 zemích. Například pro export do Ameriky používá Budvar svou exportní značku Czechvar, AB InBev naopak dováží do Evropské unie svůj "Bud".

 

Právě se děje

Další zprávy