Centrální registr účtů bude, ČNB souhlasí s jednodušší verzí

ČTK ČTK
15. 12. 2014 17:30
Nyní navrhovaná centrální evidence účtů by neměla obsahovat údaje o zůstatcích na účtech. Návrh zákona připraví ministerstvo příští rok.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká národní banka souhlasí se zřízením Centrální evidence účtů, kterou navrhuje ministerstvo financí. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí banky Tomáš Zimmermann. Centrální banka se přitom původně navrhovanému centrálnímu registru účtů bránila, nakonec souhlasila s jeho jednodušším provedením. První na to dnes upozornil server Česká justice.

Původně ministr financí Andrej Babiš s cílem potírat daňovou kriminalitu navrhoval vznik centrálního registru účtů, který měl obsahovat nejen údaje o existenci účtů fyzických či právnických osob, ale také o tom, kolik je na nich peněz. Nyní navrhovaná centrální evidence účtů by údaje o zůstatcích na účtech neměla obsahovat.

"Česká národní banka souhlasí s tezemi zřízení a provozování tzv. Centrální evidence účtů, tedy jednoduché evidence existujících účtů fyzických a právnických osob vedených u úvěrových institucí formou jakéhosi rozcestníku. Součástí evidence by proto neměly být stavové hodnoty na účtech. O konkrétních podmínkách vytvoření a provozu Centrální evidence účtů na základě dohodnutých principů se vede diskuse," uvedl Zimmermann.

Příslušný zákon k evidenci by měl podle serveru Česká justice vzniknout během roku 2015. Zřízení registru má zajišťovat ministerstvo financí, které má být i jeho oficiálním uživatelem. Data v registru budou podle plánu aktualizována minimálně denně. Oprávněné orgány, které nyní při dohledávání informací o existenci bankovních účtů zdlouhavě obesílají desítky bank, záložen a dalších institucí, budou dotazy podávat elektronicky. Odpovědi mají putovat do datových schránek, uvedl server.

Ten také cituje dokument ministerstva financí, podle kterého "jednání s guvernérem a dalšími zástupci ČNB proběhlo 12. listopadu 2014 a následně 27. listopadu 2014 bankovní rada odsouhlasila další spolupráci na projektu".

 

Právě se děje

Další zprávy