Cena elektřiny letí vzhůru, za 14 dnů vzrostla o pětinu. Za nečekaným pohybem je nervozita na trhu

Petr Lukáč Petr Lukáč
29. 9. 2016 11:19
Cena elektřiny se výrazně zvýšila a na lipské burze poprvé překonala hranici 30 eur za megawatthodinu. Analytici vidí ve skokovém nárůstu více důvodů, kromě zvyšujících se cen uhlí a emisních povolenek to přičítají velké nervozitě na trhu. Zvyšující se cena elektřiny je vzpruhou pro energetické firmy, které nízké ceny vedly k masivním odpisům i zavírání elektráren.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Praha – Ceny elektřiny na burzách letí v posledních dnech strmě vzhůru. Jen za posledních 14 dní vzrostla cena jedné megawatthodiny na příští rok o více než pětinu, a vůbec poprvé se tak na lipské burze EEX prodávala za více než 30 eur.

"Ten skok je obrovský. V září se často zvedá poptávka a tím i cena, když se probudí závodní energetici větších firem a nakupují na další rok. Ale to nevysvětluje takovýto velký nárůst," říká Jiří Gavor z analytické společnosti ENA. "Nahoru šly ceny povolenek i uhlí, ale také ne o tolik. Proto za tím rapidním růstem vidím hodně velkou nervozitu na trhu. Ceny byly dlouho nízké, poté vyskočily o jedno až dvě eura a spousta spekulantů si vsadila na to, že půjdou ještě výš," dodává.

Podobně to vidí i analytik J&T a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. "Úplně to nechápu, že by najednou všichni během 10 nebo 15 dnů zmoudřeli a pochopili, že ta cena elektřiny i povolenek byla příliš nízko," říká. "Uhlí sice bylo na minimech letos na jaře na 35 dolarech za tunu, již počátkem září ale stálo i přes 60 a nyní se tam vrátilo. Těch důvodů, proč ceny takto letí nahoru, tak bude pravděpodobně víc, ale hlavní bude nálada na trhu," říká.

Právě ceny uhlí s padajícími povolenkami, které se za rok propadly na polovinu, tlačily ceny elektřiny celý letošní rok dolů. Ty se na jaře dostaly na rekordní minima. V březnu se dokonce spekulovalo o tom, že by mohla cena spadnout pod 20 eur za megawatthodinu. Propad se ale zastavil a nyní nastal obrat. Nahoru šly, opět zhruba o čtvrtinu, i emisní povolenky. Ty před 14 dny spadly pod čtyři eura za tunu CO2 vypuštěného do ovzduší, nyní stojí na EEX okolo 5,20 eura.

Vyšší cena elektřiny je ale podle Šnobra rozhodně dobrou zprávou pro energetické firmy. "Ty dnes řeší prodej elektřiny hlavně na roky 2018 a 2019, ale většinu elektřiny na rok 2017 musely prodávat pod 25 eur za megawatthodinu. Tento nárůst je tak pro ně vítanou vzpruhou," říká. Nízké ceny elektřiny vedly většinu evropských energetických firem k masivním odpisům majetku a někdy i zavírání elektráren.

Otázkou je, jak dopadne zdražování elektřiny na zákazníky. U domácností je to vždy složité – jejich obchodník pro zákazníky většinou nakoupí elektřinu buď při uzavření smlouvy na dobu určitou, nebo se cena skládá z průměru cen, za které je dodavatelská firma nakupuje průběžně

Koho může drahá elektřina bolet, jsou firmy, které si nakupují elektřinu na burze samy. Pokud zaspaly a cena již nepůjde dolů, budou muset nakupovat dráž a připlatí si až zmiňovaných 20 procent. Většina z nich má ale nákupy rozfázovány, a je tak pravděpodobné, že si budou dokupovat jen menší část.

 

Právě se děje

Další zprávy