Cena elektřiny i plynu roste, v příštím roce to zřejmě pocítí i domácnosti

Petr Lukáč Petr Lukáč
21. 9. 2017 6:34
Na velkoobchodních trzích rostou ceny elektřiny i plynu. Postupně by se to mělo projevit i v cenách pro domácnosti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Domácnostem se v příštím roce pravděpodobně zvýší účty za energie. Na velkoobchodních trzích rostou ceny elektřiny i plynu.

"Odhaduji, že u silové elektřiny si domácnosti v roce 2018 připlatí kolem pěti procent. Ta ale tvoří jen zhruba 40 procent z celkové ceny. Při započtení dalších poplatků tak celková částka na fakturách vzroste o dvě až tři procenta," říká Jiří Gavor, energetický expert a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).

Hlavní roli hraje růst ceny silové elektřiny - za posledních 18 měsíců zdražila na Pražské energetické burze o více než 70 procent. Nahoru jí žene především rostoucí cena černého uhlí na světových trzích.

"Nelze očekávat, že se ceny pro domácnosti a maloodběratele skokově zvýší hned. Spíše předpokládáme, že pokud tento trend bude pokračovat, dojde k případnému zvýšení postupně," říká Hana Novotná, mluvčí společnosti Bohemia Energy. Dodavatelé energií pro domácnosti totiž nakupují energie postupně a případné výkyvy se tak buď omezí, nebo se projeví až se zpožděním.

O více než osm procent stouply i ceny zemního plynu. "Oproti loňskému roku došlo k nárůstu nákupních cen pro rok 2018 z 16,05 na cca 17,40 eur za megawatthodinu. Důvodem je zejména omezení norských dodávek a aktuálně i omezení exportu plynu z Ruska do Německa plus nedostatečné zásobení britského trhu," upřesňuje Jan Sýkora, ředitel prodeje a marketingu MND.

 

Právě se děje

Další zprávy