Cena benzinu dál klesá, analytici čekali konec zlevňování

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
26. 11. 2015 9:19
Litr Naturalu 95 zlevnil na 29,56 Kč, což je o sedm haléřů méně než minulou středu. Nafta zlevnila o šest haléřů na průměrných 28,88 Kč/l, ukazují aktuální data společnosti CCS. Nejdražší benzin je momentálně v Jihomoravském kraji, nejlevnější naopak v kraji Libereckém. Analytici i přes pokračující pokles cen předpovídají, že trend zlevňování pohonných hmot se blíží ke konci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne mírně klesly. Litr Naturalu 95 stojí v průměru 29,56 Kč, což je o sedm haléřů méně než minulou středu. Nafta zlevnila o šest haléřů na průměrných 28,88 Kč/l. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.

Nejdražší benzin je momentálně v Jihomoravském kraji, tamní čerpací stanice nabízí litr průměrně za 30,33 Kč. Jen o haléř levnější je Natural 95 v Praze, přes třicetikorunovou hranici se jeho cena dostala ještě na Vysočině. Za naftu zaplatí řidiči nejvíce také v Jihomoravském kraji, průměrně 29,66 Kč/l.

Nejlevnější benzin je v Libereckém kraji, stojí tam v průměru 29,04 Kč/l. Naftu tankují řidiči nejlevněji v Ústeckém kraji, kde za ni průměrně platí 28,38 Kč/l.

Ceny u českých benzinových pump klesaly od poloviny července, kdy se cena Naturalu 95 podle celostátního průměru pohybovala nad 33 Kč/l a litr nafty stál víc než 32 korun.

V minulém týdnu ale cena pohonných hmot poprvé po čtyřech měsících vzrostla.

Analytici nicméně předpovídají, že trend zlevňování pohonných hmot je u konce. Důvodem je podle nich hlavně oslabující česká koruna. "Očekávám, že ceny pohonných hmot budou v nadcházejících týdnech stagnovat. Pro další snižování cen sice hovoří pokles marží čerpacích stanic, na druhé straně od poloviny října oslabuje koruna vůči americkému dolaru, což zdražuje cenu ropy," řekl v polovině listopadu analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

 

Právě se děje

Další zprávy