Bývalý majitel Zapakatel.cz dluží 70 milionů, přiznal úpadek

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
20. 1. 2015 11:29
Firma Spojka Group nepřipouští vlastní pochybení, za původce problémů označuje spolupráci s konkurenčním Slevomatem. Jeho zástupci to odmítají.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Bývalý majitel slevového serveru Zapakatel.cz, společnost Spojka Group, je v platební neschopnosti a podal na sebe insolvenční návrh. V něm uvádí závazky přesahující 70 milionů korun. Vlastní majetek přitom odhaduje na necelých 13 milionů korun. "Navrhovatel je tedy v úpadku," přiznává firma.

Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že Městský soud v Praze dnes dopoledne zahájil insolvenční řízení, zakázal dlužníkovi nakládat s majetkem a vyzval věřitele, tedy i lidi, kteří na slevovém serveru nakupovali a nedočkali se protiplnění, aby se do řízení přihlásili.

Jde tak již o druhé zahájené insolvenční řízení s firmou Spojka Group. To první na podzim loňského roku odstartovala cestovní kancelář Adrialand, která ale následně nezaplatila zálohu ve výši 50 tisíc korun na náklady řízení, přestože jí Spojka Group dluží zhruba pět milionů korun. Toto první insolvenční řízení tak soud v prosinci ukončil.

"Dlužník, který je podnikatelem, je povinen podat insolvenční návrh bez zbytečného odkladu poté, co se dozvěděl nebo při náležité pečlivosti měl dozvědět o svém úpadku. Je proto překvapující, že k podání insolvenčního návrhu došlo až v současné době," říká k novému řízení advokát Bystrík Bugan, který se zabývá insolvenčními řízeními.

Mezi věřiteli je například i Raiffeisenbank, u níž záznam ze zastaveného insolvenčního řízení mluví o nesplaceném úvěru ve výši 9,9 milionu korun. Banka situaci nekomentuje.

Doménu už má nový provozovatel

Doménu Zapakatel.cz od půlky června nově provozuje společnost ePojisteni.cz. Ta jej proměnila na slevový agregátor poutající nabídky slevových serverů. Firma uvedla, že při přebírání domény Zapakatel.cz zaplatila společnosti Spojka Group 12,5 milionu korun. Ty musely být podle smlouvy použity na zaplacení dluhů a vypořádání s partnery společnosti.

Mezi pohledávkami evidovanými v zastaveném insolvenčním řízení z konce minulého roku je ještě zbývající doplatek domluvené kupní ceny za doménu Zapakatel.cz ve výši 1,5 milionu korun.

Majitel: My za nic nemůžeme

Majitel společnosti Spojka Group Jiří Carba s online deníkem Aktuálně.cz nekomunikuje, nereagoval na několik žádostí o rozhovor. "Bohužel ne naší vinou jsme se dostali do situace, že nejsme momentálně likvidní a nemůžeme dostát svým závazkům vůči vaší společnosti,“ napsal věřitelům v létě, kdy Aktuálně.cz o problémech firmy informovalo poprvé.

Podobně argumentuje i v insolvenčním návrhu, ve kterém uznává úpadek. Za původce problémů označuje spolupráci s konkurenčním serverem Slevomat.cz z let 2011 až 2013. Zástupci Slevomatu takové zdůvodnění odmítají.

"Slevomat.cz od srpna 2011 držel podstatný podíl v Zapakatel a měl ve firmě svůj finanční dozor. S managementem portálu jsme však nenašli shodu z hlediska operačního řízení, na naše návrhy byly odmítavé reakce, proto jsme od září 2012 drželi už jen minoritní podíl a koncem roku 2013 ze společnosti odešli úplně," říká mluvčí Slevomatu Tomáš Holý.

 

Právě se děje

Další zprávy